Cuma, Eylül 20, 2024

Ekonomistlerden MB faiz kararı yorumu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yaptığı toplantıda, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 30’dan yüzde 35 düzeyine yükseltilmesine karar verdi. 

Merkez Bankası’nın yeniden faiz artışı kararı almasının ardından birçok Türk akademisyen ve ekonomistten önemli açıklama geldi. Faiz artışı kararının ardından sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan uzmanlar , şu şekilde değerlendirmelerde bulundu:

Prof. Dr. Özgür Demirtaş:

“Merkez Bankasını bugün aldığı karar için tebrik ederim.”

İktisatçı ve sosyalist Hayri Kozanoğlu: 

“Ekonominin nihai amacı toplumun refahını artırmak, yurttaşların yaşam standardını yükseltmektir. Bu anlamda, büyüme hızlanır, işsizlik  düşerse bu alkışlanabilir. Ancak 500 puan faiz artırdı diye TCMB’yi kutlamayı anlamıyorum. Eğer 1000 puan artırsalar PPK’yı omuzlara mı alacaktık!”

Ekonomist Güldem Atabay: 

“PPK’dan doğru adım. Benim için net olmayan: Gerektiği zaman, kademeli faiz artışları devam mesajı var. Ücret/vergi artışlarının etkisinin tamamlandığı, beklenti ve hizmetlerle baskıların devam ettiği söyleniyor.Ben %35’te duracak, izleyecek diye anlıyorum. Yüzde 40-45’e yolu olsa da.”

İktisatçı- Yazar Dr. Mahfi Eğilmez

“TCMB faizi 5 puan artırarak yüzde 35’e yükseltti. İlke olarak irrasyonellikten rasyonelliğe geçişte faizin böyle tedrici artırılması doğru ama beklentilerin olumlu yönde gelişmesi için bu kararın yapısal reformlarla desteklenmesi lazım.”

Ekonomi Yazarı Murat Muratoğlu:

“Merkez Bankası 500 baz puan faiz artırdı…Yüzde 35’e çıkardı ama…Bu düne kadar yeterli bir orandı… Ne kadar kabadayılık o kadar faiz… Bunu hesaplamadı mı?”

TCMB eski başekonomisti, İktisatçı, akademisyen Hakan Kara: 

“Bugünkü toplantı çok kritikti. Merkez Bankası net bir iletişimle doğru bir karar aldı. Emeği geçenleri kutluyorum.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM