Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye-Türkmenistan İş Forumu’na ev sahipliği yaptı. İki ülke arasındaki işbirliklerinin görüşüldüğü forumda konuşan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye ve Türkmenistan arasında ilişkilerin en somut göstergelerinden birinin ticaret alanında olduğunu ifade etti.
Yılmaz, “2022 yılında ülkeler arası ticaret 2 milyar doları aşmış durumda. 2023 yılının ilk dokuz ayında ulaştığımız ticaret hacmiyle şimdiden 2022 yılı rakamını geride bıraktık; 2,1 milyar dolarlık bir hacme geldi ticaretimiz. Yıl sonu itibarıyla da 3 milyar doları yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.
Yılmaz: Türk müteahhitliğinin ikinci büyük pazarı Türkmenistan
İkili ticaret hacminde hedefin 5 milyar dolar olduğunu söyleyen Yılmaz, “Türkmenistan’da yine diğer önemli bir alan müteahhitlik sektörü. Baktığınız zaman 1077 proje ve 50 milyar doları aşan bir müteahhitlik taahhüt sektörü hacmini görüyoruz. Bu bedel dünyanın genelinde müteahhitlerimizin üstlendiği projelerin yüzde 11’ine tekabül ediyor ve Rusya’dan sonra Türk müteahhitliğinin ikinci büyük pazarı Türkmenistan” ifadelerini kullandı. Yılmaz, Arkadağ Akıllı Şehri’nin ikinci etabı ve Aşkabat Akıllı Şehri projelerinin de yeni fırsatlar yaratacağına dikkat çekti.
Ticaretle birlikte yatırımların da karşılıklı teşviki ve kolaylaştırılması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, “Türkiye’den Türkmenistan’a yarım milyar dolara yaklaşan bir yatırım var. Enerji konusu yine çok önemli. Enerji her zaman stratejik bir konu ama son dönemlerde özellikle jeopolitik, ekonomik gelişmelerle daha da önemli hale gelmiş durumda. Bu anlamda Türkmenistan doğal gazı ve elektriğinin küresel piyasalara arzında da mutlaka iş birliği yapmamız gerekiyor. Bir taraftan Türkiye-Türkmenistan, diğer taraftan Azerbaycan’ın dahil olduğu üçlü iş birliği programlarıyla mutlaka enerji alanında çok daha güçlü bir iş birliği yapmamız lazım” diye açıkladı.
Hisarcıklıoğlu: Projelerin değeri 51 milyar dolar
TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu da Türk firmalarının Türkmenistan’da üstlendiği proje sayısının 2 bine yaklaştığını duyurdu. Hisarcıklıoğlu, “Bu projelerin değeri yaklaşık 51 milyar dolar civarında. Türkmenistan, Türk özel sektörünün dünyada en fazla proje üstlendiği ülkelerden birisi oldu. Türkmen firmalarının da artık sanayi üretimi dahil büyük ölçeklerde ülkemize yatırım yapmalarını istiyoruz. Bundan sonra da şirketlerimizin, Türkmenistanlı şirketlerle birlikte, üçüncü ülkelerde de iş yapmalarını hedeflememiz gerekli. Bunu yapan girişim gruplarımız var, sayılarını daha da artırmamız lazım” dedi.
İkili işbirliği sonucu tarihi İpek Yolu’nu geniş tren ağlarıyla, karayolu ulaşım hatlarıyla, enerji koridorlarıyla yeniden canlandırmak, bölgeyi ticaret üssü yapmak istediklerini söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Trans-Hazar doğalgaz projesi için çok çalışıyoruz. Bu konuda Türk özel sektörü olarak katkı vermeye hazırız. Bunları yaparsak, Çin-Avrupa hattındaki taşımalarda ‘orta koridorun’, yani bizim coğrafyanın öne çıkmasını da sağlarız. Dünya büyük bir değişim içinde. Küresel ekonominin ağırlık noktası, batıdan doğuya kayıyor. Böyle bir ortamda, Türkiye ile Türkmenistan’ın işbirliği, bütün bölgenin kaderini değiştirecek” diye konuştu.