Cuma, Eylül 20, 2024

“Çelikte kapasite fazlası sorunu büyüyor”

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) tarafından yayımlanan Çelik Dergisi’nin 153’üncü sayısında, OECD Çelik Komitesi’nin 94’üncü toplantısında öne çıkanlar paylaşıldı. Toplantıda küresel çelik piyasasında yaşanan bozulmalar ve artan kapasiteye ilişkin konular ele alındı. OECD Çelik Komite Başkanı Ulf Zumkley, “Küresel piyasada kapasite fazlası sorunu büyüyor . Çelik üretim kapasitesinin ardı ardına beş yıl boyunca artması, sektörde aşırı yatırımlara yol açtı ve dünya çelik üretim kapasitesi 2023 yılında 2,5 milyar mt gibi rekor bir seviyeye ulaşacak” dedi.


“Çelik endüstrilerinin rekabetçi kalması için uygun ortam sağlanmalı”

Zorlu pazar ortamı, endüstrinin karbondan arınmayı hızlandırabilmesi için istikrarlı çalışma ortamına ihtiyaç duyduğu bir dönemde Rusya-Ukrayna’ya karşı savaşının çelik piyasaları üzerindeki etkisinin ele alındığı toplantıda, “Çelik endüstrisinde daha eşit şartlara sahip bir oyun alanı için yakın çalışmaya devam edilmeli. Düşük karbonlu bir geleceğe geçiş desteklenirken çelik endüstrilerinin rekabetçi kalmasına da yardımcı olacak uygun bir ortam sağlanması amaçlanıyor. Ayrıca küresel çelik piyasasında bu yılın başlarında başlayan kademeli toparlanma kısa ömürlü. Bu durum kısmen çelik talebinin beklenenden düşük seyrederken oluşan kapasite fazlasından kaynaklanıyor. Endüstrinin karbondan arınma konusuna bakıldığında diğer birçok ağır sanayi dalına göre çelik çok ileri bir noktada. Ancak, hükümetlerin süreci hızlandırmak için mevcut koşulları iyileştirmesi gerekiyor” ifadesine yer verdi.


Çeliğin karbonsuzlaştırılmasını hızlandırılması amaçlanıyor

OECD Çelik Komitesinde üyeler ve endüstri birlikleri, çelik şirketlerinin iddialı karbondan arındırma stratejilerine ve çelik üretimi sürecinde hidrojen kullanımı da dahil olmak üzere, emisyonları önemli ölçüde azaltmak için yakında yenilikçi teknolojiler kullanacak olan, çok sayıda düşük emisyonlu çelik projesine dikkat çekti. Çelik sanayiinin, karbondan arındırma yolunda diğer birçok ağır endüstriyle karşılaştırıldığında çok ileri durumda olduğunu vurgulayan Komite, hükümetlerin bu süreci hızlandırmak için, hâlâ piyasayi bozucu sübvansiyonlar ve endüstrinin kabiliyetini zayıflatan fazla kapasitenin yanı sıra, bu zorluğun üstesinden gelmek ve şirketlerin karbondan arındırma zorluklarını ele alacak politikalar da dahil olmak üzere, mümkün olan koşulları iyileştirmesi gerektiğini kaydetti. Toplantıda döngüsel ekonominin çeliğin karbondan arındırılmasındaki kritik rolü de vurgulandı. Bu bağlamda, hedefe yönelik sektörel politikaların çelik sektöründe döngüsel modellerin benimsenmesini destekleyebileceği belirtildi.

KAYNAKTÇÜD
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM