Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD) Başkanı Turgay ŞAHAN, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı tarafından “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatıldığını ve 8-12 Kasım’da Antalya’da çalıştay gerçekleştirileceğini, bu konudaki çalışmaların önemli olduğunu vurguladı
Alan eğitimlerinin ayrı bir yetkinlik ve değer kazandırdığını ifade eden Şahan, “GÜSOD olarak, uzun süredir alan eğitimleri konusunu hayata geçmiş gibi uyguluyoruz. Derneğimiz bünyesinde yer alan tüm güvenlik şirketleri, istihdam ettikleri personele, çalışma alanları doğrultusunda eğitimler veriyor. Sektöre baktığımızda bu eğitimlerin ne kadar faydalı olduğunu ve nasıl fark yarattığını görüyoruz. Alan eğitimleriyle ihtisaslaşan özel güvenlik görevlilerinin, yüzde 63 daha doğru müdahalede bulunduğunu ölçümledik. GÜSOD olarak, verilen hizmet kalitesini yüzde 30’un üzerinde artırırken, özel güvenlik sektörüne de katkı sağlıyoruz” dedi.
Özel güvenlik sektörü her geçen gün hızla büyüyor ve önemi de giderek artıyor. Sektörün en köklü ve önde gelen sivil toplum kuruluşlarından biri olan Güvenlik Servisleri Organizasyon Derneği (GÜSOD), güvenlik ihtiyacının çeşitlenmesi nedeniyle özel güvenlik görevlilerinin daha fazla uzmanlık ve ihtisaslaşmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Alan eğitimleri ile sektörün genel kalitesinin artacağını ve müşteri memnuniyetinin yükseleceğini ifade eden GÜSOD Başkanı Turgay Şahan, özellikle turizm, eğitim, sağlık, hudut kapıları, entegre hizmetlerinin yürütülmesi ve diğer sektörlerde görev yapacak özel güvenlik görevlilerinin ihtiyaçlarının, standart eğitimlerin ötesine geçtiğini bildirdi.
Özel güvenlik görevlisi olmak isteyenlerin temel ve yenileme eğitimleri alarak hizmet vermeye başladıklarını ifade eden GÜSOD Başkanı Şahan, “Bütün özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı yasanın getirdiği temel ve yenileme eğitimlerini alıyorlar. Ancak bu temel eğitimler, bazen ihtisas uygulaması veya işin özelliğinden dolayı farklı yetkinlikler gerektirdiği için yeterli olamayabiliyor. Örneğin beş yıldızlı ve üstü otellerin gereksinimleri farklı. Havalimanlarında uluslararası kuralların geçerliliği söz konusu. Havacılık sektörünün gereklilikleri, 5188 sayılı yasa içerisinde sadece temel olarak veriliyor ama havalimanlarındaki uygulamalar oldukça farklı. Ayrıca, 5188 sayılı yasa kapsamında verilen eğitimlerin içeriğinde hastanelerde kullanılan mavi, beyaz, sarı kod gibi çok önemli olan bilgilerle ilgili eğitimler verilmiyor. Bu nedenle de hastanelerde görev yapacak özel güvenlik görevlileri, ilave eğitim almak zorunda. Şu anda bu ihtiyaç, derneğimizi üyesi olan özel güvenlik şirketlerinin yaptığı şekilde ek eğitimlerle gideriliyor” diye konuştu.
Verdikleri eğitimlerle gelişim açısından fark yaratmak istediklerini belirten Şahan, GÜSOD olarak en az 11 alanda ihtisaslaşma eğitimleri verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu. Düzenlenen eğitimleri söyleyen Şahan, alarm izleme merkezi güvenliği, spor tesisleri ve stadyum güvenliği, okul, kampüs güvenliği, hastane ve sağlık tesisleri güvenliği, raylı sistem ulaşım güvenliği, kritik tesisler enerji santral ve barajların güvenliği, hava alanı güvenliği, deniz liman güvenliği, para ve kıymetli eşya nakli güvenliği, perakende sektörü ve AVM güvenliği, turizm otel güvenliği” diye sıraladı.
ÖZGE Projesi
Özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinin, günün gelişen şartlarına uygun hale getirilmesi amacıyla; İçişleri Bakanlığı tarafından 23 Eylül 2022 tarihli onayı ile “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Projesi” (ÖZGE Projesi) başlatıldı. Bu kapsamda YÖK Başkanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 1 Kasım 2022 tarihinde İş birliği Protokolü imzalandı. Protokol kapsamında, özel güvenlik görevlilerinin eğitimlerinde kullanılacak; eğitim içerikleri, eğitici nitelikleri ve kullanılan eğitim materyallerinde tekdüzeliğin ötesine geçerek modern dünyanın güvenlik ihtiyacına cevap verebilecek donanıma sahip özel güvenlik ve koruma görevlileri yetiştirmek amaçlanıyor. Ayrıca özel güvenlik görevlilerinin aldığı temel, yenileme ve alan eğitimleri ayrı ayrı yeniden yapılandırılarak, uygulamalı derslerin de bulunduğu yetkinlik temelli modüler eğitim uygulamasına geçiş hedefleniyor. Proje kapsamında sektöre yönelik eğitimler düzenlemek amacıyla Antalya’da Özel Güvenlik Denetleme Başkanlığı Eğitim Merkezi açıldı. Sektörden gelecek tüm alan eğitimi talebi hem yerinde hem de pilot il olarak seçilen Antalya Bölge Başkanlığında bulunan eğitim merkezinden karşılanabilecek. Özel güvenlik görevlisi eğitimlerinin yeniden yapılandırılması için 8-12 Kasım tarihlerinde Antalya’da “Özel Güvenlik Eğitimlerini Geliştirme ve Alan/Branş Eğitimleri Çalıştayı” gerçekleştirilecek.