Pazartesi, Eylül 16, 2024

‘Sahte İlan Yönetmeliği’ bugün yürürlüğe girdi

İnternet sitelerinde sahte ilanların önüne geçilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ‘Sahte İlan Yönetmeliği’ 1 Kasım 2023 (bugün) itibarıyla yürülüğe girdi. 

100 bin TL’ye kadar ceza uygulanacak

Yürürlüğe giren yeni yönetmelikte, tüketici mağduriyetine yol açabilen sahte ilanların engellenmesi, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi ve ilan sitelerinde yer alan bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Düzenlemeler uyarınca, mevzuata aykırı davrananlar hakkında her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak.

Ne olmuştu?

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) 2023-2024 yılı 14. Ekonomi Değerlendirme Toplantısı’nda piyasaların işleyişinde internet üzerinden sahte ilanlarla, sahte kimliklerle yapılan fiyat şişirmeleri ve manipülasyonlarının çok büyük tesiri olduğunu vurgulamıştı. Bakan Bolat, “Biz sahte ilanlara karşı emlakta ve otomotivde getirdiğimiz sınırlamalarla bunu engelledik. 1 Kasım’da bu yönetmelik yürürlüğe giriyor. Bundan sonra bu ilanlardan ilan siteleri sorumlu olacak, şahıslar sorumlu olacak. O yüzden kimin ihtiyacı varsa, kim almak istiyorsa, kim satmak istiyorsa, kimliği de belirli olarak, gerçek kişi olarak bunları memnuniyetle yapacaklar. Şirketler ve kişiler” ifadelerini kullanmıştı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM