Cuma, Eylül 20, 2024

Kalk O Koltuktan Ben Oturayım

Sevgili okurlarım,

Bugün ana muhalefet partisi CHP içindeki becerileri ve yetileri ile yetenekleri kendinden menkul olan Özgür Özel’in bütün söylevlerinin özetini sizlere ben yapmak istedim “kalk o koltuktan ben oturayım “ Sn. Özgür Özel, CHP’yi şahlandıracağım, iktidar yapacağım, değişimi gerçekleştireceğim diyerek sanki yeni parlamenter olmuş birisi gibi konuşmaktadır. İlçe kongrelerinde ve diğer yörelerde, yaptığı söylevlerde insan aklı ile alay eden cümleler vardır.

Özgür Özel, siz 2009 yılında Manisa Belediye Başkan Adayıydınız seçilemediniz. 2014 Yılında yine Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı idiniz yine seçilemediniz. Herhalde Manisa ilindeki oturanlar sizi yeterince tanımadı diyecekseniz ki, bunu kabul etmek mümkün değil çünkü sizi CHP sempatizanı olsun olmasın tanıyorlar. Ancak güven vermediğinizde birleştiklerini gördüm.

2015 Yılında CHP manisa milletvekili olarak TBMM girdiniz ve genel başkanın işareti ile grup başkan vekili oldunuz. Sizin hakkınızda Manisa genelinde birçok kişi ile farklı zamanlarda konuşma fırsatı buldum. Bunlar toplumun çeşitli kesimlerini temsil edenlerden oluşmaktadır. Sizin seçim bölgenizde sevildiğinizi söylemek için ironi yapmak gereklidir.

CHP, yöresinde başarılı olmayan bir millet vekilinden ne bekler çok merak ediyorum. Sn. Özgür Özel, siz, Tekin Bingöl, Uğur Bayraktutan, Mahmut Tanal, Bülent Tezcan, Sezgin Tanrıkulu ile beraber 5 dönemdir TBMM de CHP milletvekilisiniz. Aynı zamanda 24.06.2015 İle 3.06.2023 Tarihleri arasında grup başkan vekiliydiniz. Yani 20 yıllık milletvekilliği ile 8 yıllık bir grup başkan vekilliği görevini ifa ettiniz.

Bu süreçlerde CHP genel başkanı Sn. Kemal kılıçdaroğlu ve karar organları ile hiç görüşmeniz olmadı mı ?Çok merak ediyorum. Siz beyefendi, parti içi politikalar oluşturulurken, ülke ile ilgili önergeler verilirken, projeler, yasa teklifleri hazırlanırken yine ortada yok muydunuz? Yoksa Kemal Kılıçdaroğluna yaranmak için her sözüne “evet“ diyerek olumlu görüş bildirmekle mi meşguldünüz?

Bugün sanki yeni projeler yaratacakmış gibi ortaya çıkıp hamasi nutuklar atarak Kemal Kılıçdaroğlu kalk o koltuktan ben oturayım diyorsunuz. Bunun başka tanımlanması yoktur beyefendi. O kadar iyi değişim projeleriniz vardı da neden Kemal Kılıçdaroğlu’na müdahale edip uygulanmasına ön ayak olmadınız? Çok mu zekisiniz merak ediyorum? Bu zekânızdan size 20 yıl milletvekilliği bahşeden adeta ikram eden Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiriyorsun bu 20 yıl içinde aklınız, zekanız, projeleriniz, ayrı ayrı yerde mi ikamet ediyordu? Sn. Özgür Özel, siz yenilik ve değişimden ne anlıyorsunuz bunu bir proje bazında ortaya koydunuz mu? Uygulama prensipleri ve uygulama unsurları ile elemanları ne olacaktır detaylandırdınız mı?

Projeyi konsept haline getirecek uzmanlar kimlerdir, hiç bahsettiniz mi? Hiçbir konuda inandırıcı değilsiniz Özgür Özel. Bana kalırsa bu kadar milletvekilliği size hediye edilmişken gidin Didem hanımın yanına biraz da emeklilik yaşayın ki, 20 yıllık milletvekilliği yaşamınızda hiç bir proje geliştiremediğiniz ülke emeklilerini biraz tanıma fırsatı bulursunuz.

CHP’nin kadrolu ve genel başkana her daim evet diyen eyyamcı milletvekillerine bakıldığında, bu milletvekilliğinden etik kurallara uyup kendiliğinde aday olmayan var mı? Hayır. Sn. Erdoğan toprak; Adana Zeytinli Köyünde doğmuştur. Anadolu üniversitesi sosyal bilimlerden mezundur. Sn. Engin Altay; 1963 yılında Sinop, Erfelek İlçesinde doğmuştur. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizli Eğitin Yüksekokulu mezunudur.

Bu 2 CHP milletvekili 7 dönemdir TBMM de görev yapmaktadırlar. Ne gibi vizyona sahiptirler, eğitimleri bellidir. Partiye yeni proje ve yeni politikalar oluşturma açısından ne gibi katkıları olmuştur. Lütfen bana birisi izah etsin. Ülkemizdeki siyasi partilerin daha uzman eğitimli, vizyonu olan projeler üretebilecek beyinlere ihtiyacı vardır. Beyin dediğim zaman lütfen herkes yaşı anlamasın. Bu kişilerin 28 yıllık milletvekili hayatları vardır. Hala emekli olmayacaklar mı? Mezarda emeklilik beklenmemelidir beyler, etik lütfen.

Tabi ki olay sadece bu vekillerle sınırlı değildir. Bu 7 dönem milletvekilliği yapanların yanı sıra, parti sözcüsü olan Faik Öztrak, İlhan Kesici ve Yaşar Tüzün’ün de 6 dönem mecliste bulunduğu unutulmamalıdır. Bunların da 24 yıllık milletvekilliği yaşamları vardır ki hiçbirinin kendiliğinden aday olmayacağına dair bir işaret bile yoktur.

Hepsi TBMM kendi devamlı ofisleri zannetmektedirler. Yine aynı şekilde; Murat Emir, Tuncay Özkan, Barış Karadeniz, Burcu Köksal, Gamze İlgezdi, Hüseyin Yıldız, Enis Berberoğlu, Oğuz Kaan Salıcı, Orhan Sarıbal, Seyit Torun, Zeynel Emre, Nur Hayat Altaca, Utku Çakır Özer ve Vecdi Gündoğdu gibi 14 milletvekilinin de 4 dönem TBMM de görev yaptığı bilinmektedir.

Sn. Özgür Özel, değişimden bahsediyorsun, en önemli değişim işte buradadır ki en fazla 2 dönem milletvekili seçilme konusu parti tüzüğüne net olarak girmelidir. Bunun yanı sıra, en büyük sıkıntı ve en büyük ayak oyunlarının döndüğü husus ta “delege sistemi“ olarak demokrasinin ve katılımcılığın önünü tıkamaktadır. Bu dijital çağda artık delege sistemine gerek var mıdır lütfen o erişilmez zekanızı bir kullanın.

Partiye üye olup aidatlarını gününde veren her üye elektronik olarak oy kullanarak her türlü seçim işlemi gerçekleştirilebilir. Delege sistemi yanlıştır ve sadece baskın olan genel merkezin yönlendirmesiyle hareket etmektedir. Bunu kaldırabiliyor musunuz? İşte değişim budur. Tüm bunların yanı sıra, siyasi partiler, kamudan aldıkları yardımların nereye harcandığını açıklamamaktadırlar. Partinin finansmanını üyeler oluşturmalıdır.

Yapılan yardım her ay isim isim açıklanmalıdır. Zatıâliniz ve burada isimlerini net olarak zikrettiğim sayın milletvekilleri bu kadar uzun milletvekilliği hayatlarında Almanya’daki gibi siyasi partiler finansman kanununu hiç teklif olarak meclise getirmişlerimidir soruyorum? Unutmayın Almanya’da Helmuth Kohl, partisine yardın eden bazı kişileri açıklamadığı için yargıya verilmiştir. Acaba bu sizlere bir şey hatırlatıyor mu ?

Sn. Özgür Özel, siz o koltuktan vazgeçin çünkü sizin ülkeye verecek ciddi bir katkınız olduğunu ben düşünmüyorum. Bunun genel değerlendirmesini de okuyucularıma bırakıyorum.

Tayfun Gözüm

Diğer Yazarlar