Perşembe, Eylül 19, 2024

KKM’lerde zorunlu karşılık oranı %30’a yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i Resmi Gazete’de yayımlandı.


TCMB’nin tebliğine göre, 6 ay vadeli Kur Korumalı Mevduat (KKM) desteği sağlanan hesapların zorunlu karşılık oranı yüzde 25’ten yüzde 30’a yükseltildi. 1 yıla kadar vadeli ile 1 yıl ve daha uzun vadeli olanlar için zorunlu karşılık oranı da yüzde 5’ten yüzde 10’a çıkarıldı.

Döviz mevduatına %4 ilave zorunlu karşılık geldi

Tebliğe göre ayrıca, yabancı para mevduat/katılım fonu için zorunlu karşılık tutarları tüm vadelerde 1’er puan artırıldı. Piyasada oluşan TL likidite miktarının sistemden eklenmesi ve TL mevduata geçişin sağlanması amacıyla da TL cinsi tesis edilmek üzere tüm vadelerde döviz mevduatına yüzde 4 ilave zorunlu karşılık getirildi.

Tebliğ’de yurt dışından sağlanan yatırımların teşvik edilmesi amacıyla sözlü kaynaklara zorunlu karşılık istisnasının süresinin 31 Aralık 2023’ten 2024 yılı sonuna kadar uzatıldığı da açıklandı. 

Öte yandan, sadeleşme aşamalarında maddi kıymet düzenlemesinde yapılan değişiklikle uyumlu olarak finansal analizce kullanılan ticari krediler için yüzde 20 oranında zorunlu karşılık oluşum uygulaması sona erdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM