Pazartesi, Eylül 16, 2024

TCMB, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini 7 puan yükseltti

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, yılın dördüncü enflasyon raporu için bilgilendirme toplantısı düzenledi. Enflasyonla kararlı şekilde mücadele ettiklerini söyleyen Erkan, TCMB’nin 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58’den yüzde 65’e yükseldiğini duyurdu. 2024 yılı tahmininin yüzde 36, 2025 yılının ise yüzde 14 olarak güncellendiğini duyuran Erkan, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceklerini vurguladı. 

2024 mayısta enflasyon tepe noktasına ulaşacak

Tahmin aralıklarının alt ve üst noktalarını da 2023 için yüzde 62 ve 68, 2024 yılı için yüzde 30-42 olarak revize ettiklerini belirten Erkan, “Jeopolitik riskler ve yönetilen-yönlendirilen fiyatlara ilişkin belirsizliklerin artması nedeniyle tahminlerimiz üzerindeki belirsizlik aralığını genişlettik. Tahminlerimizi yukarı yönlü güncellemiş olsak da dezenflasyonun başlama zamanı, hızı ve seyrinde bir değişiklik olmayacağını değerlendirmekteyiz” dedi.

Temmuz ve ağustos aylarındaki yüksek oranlı artışların ardından tüketici fiyatlarındaki artışın eylülde zayıfladığını belirten Erkan, “Öncü göstergeler aylık enflasyonda başlayan yavaşlamanın ekim ayında sürdüğünü işaret etmektedir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde de gerileme bekliyoruz. Aylık enflasyon patikasında kasım, ocak ve mayıs aylarında Para Politikası Kurulu’nun etki dışında kalan unsurlara bağlı olarak geçici yük olacağını değerlendiriyoruz. Örneğin kasım ayında doğalgaz tüketiminin artmasıyla birlikte hanelerin bedelsiz kullanım sınırını aşacağını öngörüyoruz. Bu durum enflasyonda yukarı yönlü mekanik bir etki oluşturarak aylık enflasyonun kasım ayında geçici olarak yükselmesine neden olacak. 2024 yılı Ocak’ta asgari ücret ayarlaması ve otomatik vergi güncellemelerinin devreye girmesin bekliyoruz. 2024 Mayıs’ta doğalgaz kaynaklı baz etkileriyle yıllık enflasyonda tepe noktasının gerçekleşeceğini göreceğiz. 2024’ün ikinci yarısında parasal sıkılaştırmanın birikimli etkilerinin devreye girmesiyle güçlü ve sürekli bir dezenflasyon sürecinin başlayacağını öngörüyoruz” diye konuştu.

“Belirgin bir iyileşmeye kadar parasal sıkılaştırmayı sürdüreceğiz”

Öngörülen dezenflasyon ve istikrar süreçlerinden önceki geçiş dönemini yaşandığını vurgulayan Erkan, “Geçiş döneminde enflasyonda geçici bir yükselişe şahit oluyoruz. Para politikasının enflasyon üzerindeki etkisi talebin yanı sıra beklentiler, varlık fiyatları, finansal koşullar ve krediler gibi çeşitli kanallar tarafından belirlenmekte. Bu çerçevede parasal aktarım birkaç çeyreğe yayılan etkilerle gerçekleşmekte. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Parasal sıkılaştırma sürecimizin etkilerini büyük ölçüde dezenflasyonu tesis edeceğimiz 2024 yılında göreceğiz. Dezenflasyon döneminde döviz kuru istikrarı, cari işlemler dengesinde iyileşme, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ve rezervlerde artış devam edecek. Dezenflasyon dönemini öngörülebilirliğin artacağı, enflasyonun tek haneli rakamlara ulaşacağı ve kaliteli büyümenin yanı sıra enflasyondaki düşüşün kalıcı olarak sağlanacağı istikrar dönemi takip edecek. Tüm araçlarımızı enflasyon tekrar tek haneye ve orta vadeli hedefimize gerileyene kadar kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” ifadelerinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM