Cuma, Eylül 20, 2024

“Ekimde gıda fiyat artışları gücünü korudu”

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayına ilişkin fiyat gelişmelerini yayımladı. Açıklamada, tüketici fiyatlarının ekim ayında yüzde 3,43 oranında yükseldiği ve yıllık enflasyonun 0,17 puan düşüşle yüzde 61,36’ya gerilediği belirtildi.  Yıllık enflasyonun, gıda ve temel mal gruplarında gerilediği aktarılan açıklamada, “Hizmet ve enerjide artış yaşandı. Enerji grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedildi. Taze meyve ve sebze hariç gıdada fiyat artışları gücünü korudu” ifadesine yer verildi. 


“Doğal gaz kaleminden gelen etki yükselecek”

Doğal gazda tüketimin bedelsiz kullanım sınırının (ilk 25 metreküp) bir miktar üzerine çıkmasıyla, bu kanaldan aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık etki geldiği belirtilen açıklamada, “Kasım ve aralık aylarında tüketimdeki artışa bağlı olarak, doğal gaz kaleminden gelen etkinin yükseleceği öngörülmektedir. Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe karşın, diğer enerji emtia fiyatlarındaki görünümün gecikmeli etkileriyle artış kaydedildi. Temel mal grubuna ilişkin olarak, otomobil fiyatlarının cari yılda aylık bazda ilk kez gerilediği, dayanıklı malda aylık enflasyonunun son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti” değerlendirmesinde bulunuldu. 

“Hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyrediyor”

Yeni sezona geçişle birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda gerçekleşen dönemsel fiyat artışının temel mal grubu aylık enflasyonunu yükseltici etkide bulunduğu vurgulanan açıklamada, “Hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü seyretmeye devam ederken yüksek atalet sergileyen kira alt grubu hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeyi sürdürdü.Ekim ayında üretici fiyatlarındaki artış önemli ölçüde yavaşlamış, yıllık üretici enflasyonu belirgin oranda geriledi. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle B ve C göstergelerinde aylık artış oranlarındaki yavaşlama devam ederken göstergelerin yıllık enflasyonları bir miktar yükseldi” sözlerinde  bulunuldu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM