Cuma, Eylül 20, 2024

Rüzgar enerji santrallerine 233 milyar TL’lik yatırım

Bakan Kacır, “Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigawatt’a ulaşan dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılında 2 Terawatt’ı aşması öngörülüyor” dedi.


Rüzgar sektörünün nabzını tutacak “12. Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi” (TÜREK) bu yıl “Rüzgarın Yüzyılı” mottosuyla, Türkiye’den ve dünyanın dört bir yanından gelen uzmanları İstanbul’da buluşturdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 233 milyar TL’yi aşan sabit yatırımın önünü açtı” ifadesinde bulundu.

“Türkiye Rüzgâr Enerjisi Sanayisi dev bir sanayi haline dönüştü”

Kacır, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği’nin (TÜREB) organizasyonunda, İstanbul Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde düzenlenen “12. Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi”nde (TÜREK) konuştu. Kongrenin; yenilenebilir enerji teknolojilerinde Türkiye’nin daha güçlü bir oyuncu olmasını temin edecek, 2053 Net Sıfır Emisyon hedefine ulaşılması için kritik öneme sahip ve Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla gerçekleştirilen atılımlara katkı sağlayacağını belirten Kacır, “2002’de üretilen ilk yerli kanatla serüveni başlayan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Sanayi; kule, kanat ve jeneratör gibi türbin ana aksamının yerli olarak üretildiği, bugün yaklaşık 25 bin kişinin doğrudan istihdam edildiği, yıllık 1,5 milyar avroluk ciroya sahip, üretilen her 4 üründen 3’ünü 52’den fazla ülkeye ihraç eden dev bir sanayi haline dönüştü” diye konuştu.

“12,’nci Türkiye Rüzgâr Enerjisi Kongresi boyunca, rüzgâr enerjisi sektöründeki son gelişmeleri yerli ve yabancı paydaşlarımızla birlikte masaya yatıracağız” diyen Bakan Kacır,  “Yatırım süreçlerinde sektörün karşılaştığı sorunları birlikte çözmek için kamu kurumlarımızın temsilcileri de aramızda yer alıyor. Rüzgâr enerjisi teknolojilerinde gelinen son aşamayı, bu alanda dünyanın en yetkin isimleriyle birlikte değerlendireceğiz. Türkiye’nin rüzgâr enerjisi alanındaki mevcut kabiliyetlerini ve gelecek projeksiyonunu hep birlikte istişare edeceğiz. Kongremizle hem dünyanın hem de ülkemizin dört bir yanından gelen katılımcılar için önemli bir iş birliği platformu oluşturuyoruz. Bu vizyoner etkinliğin; rüzgâr enerjisi ekosistemi paydaşlarına, tüm yatırımcılara ve ülkemize faydalı olmasını diliyorum” ifadesinde bulundu. 

Yeşil enerjiye yatırım 

Yeşil enerji sektörünün dünyada giderek büyüdüğüne değinen Bakan Kacır, “Ülkelerin yeşil enerji teknolojilerinde yatırım ve imalatta yarış halinde oldukları bir dönemden geçiyoruz. Batarya, güneş, hidrojen, rüzgar enerjisi teknolojileri gibi bir çok alanda kıyasıya bir rekabet söz konusu. Yenilenebilir enerji kaynakları içinde ise rüzgâr enerjisi önemli bir paya sahip. Geçen yıl yüzde 9 büyüyerek 906 Gigawatt’a ulaşan dünya rüzgâr enerjisi kapasitesinin, 2030 yılında 2 Terawatt’ı aşması öngörülüyor. Bakanlık olarak bugüne kadar; teşvik sistemimiz kapsamında Rüzgâr Enerji Santrali (RES) yatırımlarına bugüne kadar toplam 388 teşvik belgesi düzenledik. Bu kapsamda 233 milyar lirayı aşan sabit yatırımın önünü açtık. Bu yatırımlarla birlikte türbin kulesi, makine ve bağlantı ekipmanı imalatı yatırımları için ise toplam 53 teşvik belgesi ile 8 milyar TL’lik yatırımı hayata geçirdik” diye ekledi. 

“58 projeye 575 milyon TL’lik finansman sağladık”

Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

Enerji sektörüle ilgili projelere sağladıkları desteklerden bahseden Bakan Kacır, “TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında rüzgâr enerjisi teknolojileri alanında 118 projeye toplam 405 milyon TL doğrudan destek sağladık. TÜBİTAK öncülüğünde yürütülen Rüzgârdan Üretilen Elektriksel Güç İzleme ve Tahmin Sistemi Projesi (RİTM) ile ülkemizdeki tüm rüzgâr santrallerini anlık olarak izleme ve üretim tahminlerini sistem operatörlerine dinamik olarak sunma yetkinliğini kazandık. Kalkınma Ajanslarımız bölgelerinde; kara ve deniz üstü rüzgâr enerjisi fizibilite çalışmaları yürütmekte, sektöre yönelik eğitim, yol haritası, kümelenme projeleri gerçekleştirmekte. Bugüne kadar kalkınma ajanslarıyla; rüzgâr enerjisi alanında yürütülen 158 projeye 575 milyon TL’lik finansman sağladık” şeklinde konuştu. 

Programda, İSTKA Genel Sekreteri Erkam Tüzgen, Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden ile Windeurope CEO’su Giles Dickson da birer konuşma yaptı. 

Enerji sektörünün en güncel konularının ele alınacağı kongre, deniz üstü rüzgardan depolamaya, yeni türbin teknolojilerinden yatırımlara kadar rüzgarla ilgili her konuyu içeren pek çok oturuma ev sahipliği yapacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM