Pazar, Eylül 8, 2024

Ticaret Bakanlığı’ndan AB’ye rapor çağrısı

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin ekonomik ilişkilerde kaydetmek istediği yapıcı ve olumlu tutumun Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun son genişleme raporuna yansıtılmadığını açıkladı. Bakanlık, Türkiye’nin AB ile ortaklık ilişkisini güçlendirmeye, katılım müzakereleri sürecini yeniden başlatmaya ve karşılıklı ekonomik ve ticaret ilişkilerini ilerletmeye çalıştığı bir dönemde AB tarafının ileri görüşlülükten uzak hareket ettiğini belirtti.


Ekonomik ortaklık perspektifine davet

Söz konusu raporda ortaya konulan tutumun AB’nin temsil ettiği değerler ile Türkiye ve AB arasında ortaklık hukukunu inşa eden anlaşmaların ruhuyla bağdaşmadığı ifade edilen Bakanlık açıklamasında, “Türkiye’nin adaylık perspektifinin güçlendirilmesi, Avrupa ve ötesinde barış ve istikrarın tesis edilmesine vesile olacaktır. Bu çerçevede, küresel sınamaların derinden hissedildiği bir dönemde, AB’yi diğer alanlarla birlikte Türkiye ile ekonomik ve ticari ilişkilerini hakkaniyetli ve ön yargısız bir şekilde ele almaya, ekonomik ortaklık perspektifini öne çıkarmaya dönük adımları atmaya davet ediyoruz” sözlerine yer verildi.


“Gümrük Birliği kararlı politikaların açık bir yansıması”

Türkiye’nin Gümrük Birliği başta olmak üzere tüm ilgili alanlarda bu yönde bir anlayışın tesis edilmesi için üzerine düşeni yaptığını belirten Ticaret Bakanlığı, “AB Raporunda Gümrük Birliği’nden bu yana mevzuatını AB müktesebatı ile uyumlaştıran ülkemizin pek çok alanda AB standartlarına uyum sağladığının teyit edilmesi, izlediğimiz kararlı politikaların açık bir yansımasıdır. Diğer taraftan, Dışişleri Bakanlığımızın da ortaya koyduğu gibi, AB Komisyon Raporunun ülkemizin Gümrük Birliği yükümlülüklerini yerine getirmemesinin ikili ticari ilişkilerin önünde bir engel olduğunu iddia ederken, bu engellerin aşılmasına imkân verecek güncelleme müzakerelerini de siyasi bir takım mülahazalarla engellemesi de, AB’nin çelişkilerinden biri olarak göze çarpmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

Bakanlık, AB’yi Gümrük Birliğinin ruhuna ve hükümlerine aykırı başta Türk vatandaşlarına yönelik vize güçlükleri ve taşımacılara yönelik kota gibi engelleri kaldırmaya çağırdı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM