Pazartesi, Eylül 16, 2024

Açık Bankacılık uygulaması yükselişini sürdürüyor

açık bankacılık

Türkiye’de 2021’de hayata geçen Açık Bankacılık, yeni uygulamalar ve hizmetlerle büyümesini sürdürüyor. Statista’nın Haziran 2023 raporuna göre, Açık Bankacılık için Application Programming Interface (API)/Uygulama Programlama Arayüzü çağrı sayısı 2023 yılında dünya genelinde 102 milyara ulaşırken, 2027’de bu sayının 580 milyara yükselmesi bekleniyor. Aynı dönem aralığında Açık Bankacılık işlem değerlerinde de keskin bir artış söz konusu. 2023’te dünya genelinde 57 milyar dolar olan Açık Bankacılık işlem değerinin, 2027’de 6 kat artarak 330 milyar dolara ulaşması öngörüldü. Yapılan çalışmalar, önümüzdeki dönemde Türkiye’de de buna paralel bir büyümenin yaşanacağına işaret ediyor.


Kişisel ve uygulama odaklı hizmetler öne çıkıyor

Açık Bankacılığın dünya genelinde finansal hizmetlerin sunumu noktasında büyük bir değişimi temsil ettiğini belirten Innovance Kurucu Ortağı ve CEO’su Yusuf Ürey,“Bu alandaki trendler sürekli olarak evrim geçiriyor. Ülkelerin finansal alışkanlıkları ve ihtiyaçları, altyapı ve müşteri davranışları, Açık Bankacılığın şekillenmesinde önemli bir rol oynuyor. Açık Bankacılık konusunda Birleşik Krallık ve Almanya ülkeleri öne çıkarken veri paylaşımı, kişiselleştirme ve uygulama odaklı çalışmalar da büyümeye etki ediyor. Gömülü finans (embedded finance) Açık Bankacılık alanının cihaz ve sektörlere entegrasyonu konusunda destek olurken yine kişiselleştirilmiş kampanyalar, harcama alışkanlıkları ve hareket bilgileri de özel teklif ve hizmetlerin sunulmasını sağlıyor” diye konuştu.


Veri güvenliği riski önemini koruyor

Açık Bankacılığın, finans sektörünün dijitalleşmesini hızlandıracak ve müşterilere daha fazla kontrol ve seçenek sunacak bir geleceğe doğru ilerlediğini söyleyen Ürey, “Açık Bankacılık finansal hizmetlerin sınırlarını aşarak farklı sektörlerde genişleyecek ve yeni kullanım alanları yaratacak. Rekabet, finansal kuruluşların yanı sıra fintek şirketlerinin de bu alana girmesiyle artacak, bu da müşterilere daha fazla seçenek sunacak. Öte yandan Açık Bankacılık, finansal verilere daha fazla erişim sağlayarak kişiselleştirilmiş hizmetlerin yaygınlaşmasına yol açacak, böylece müşteri ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren ürünler ve kampanyalar sunulacak. Ancak veri güvenliği ve koruma konusu her zamanki kadar önemli olacak ve daha fazla regülasyonla desteklenecek” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM