Pazar, Ekim 13, 2024

Sentetik liflerin küresel tüketimi 2008’den beri artıyor

Amerikan Tarım Bakanlığı’nın yayımlanan Kasım ayı Pamuk Raporunda Çin’in sentetik kumaş ve pamuklu kumaş üretimine ilişkin değerlendirme paylaşıldı. Buna göre, Çin’in sentetik kumaş üretimi bu yıl 9 milyon tona yükselirken, pamuklu kumaş üretimi ise son beş yıldır yaklaşık 2 milyon ton civarında devam ediyor. Çin, hem sentetik hem de pamuklu kumaşların en büyük üreticisi ve ihracatçısı konumunda. Çin’in son pamuklu kumaş gönderileri, yaklaşık olarak 9,0 milyon ton için olan sentetik kumaşlara kıyasla yılda ortalama 2,0 milyon metrik ton civarında. Bu durumun temel nedenleri arasında, sentetiklerin daha düşük göreceli fiyatları ve Çin’in üretim kapasitesindeki on yıllık sağlam büyümesidir. Ayrıca, ABD Uygur Zorla İşgücü Önleme Yasası (UFLPA) ve tüketicilerin tercihlerindeki değişiklikler de bu azalmada rol oynuyor.

Çin, hem sentetik hem de pamuklu tekstillerin (iplik ve kumaş) en büyük üreticisi olduğundan, ülkenin lif üretimi ve tüketim trendleri üzerinde önemli bir etkisi bulunuyor. Uluslararası Pamuk Danışma Komitesi’nin (ICAC) 2023 raporuna göre, Dünya Tekstil Talebi, sentetik liflerin küresel tüketimi her yıl 2008’den bu yana artarken, 2023 küresel pamuk tüketimi yaklaşık 15 yıl önceki seviyede seyrediyor. 

“Yüksek pamuk ipliği fiyatları, sentetik girdilere yönlendiriyor”

Çin’in iç piyasasında sentetik ipliklerin (ki bunlar kumaşa dokunur veya örülür) artan arzı ve bunların pamuk ipliğine göre rekabetçi fiyatı, talebi artırmada yardımcı oluyor. Örneğin, geçen ay Çin polyester ipliğinin fiyatı, pamuk ipliği fiyatı olan 148 sentin 76 sent daha altında, ortalama 72 sent olarak gerçekleşti. Sadece 5 yıl önce, pamuk ipliği için prim yaklaşık olarak 60 sentti ve bu, son 3 yılda görülen seviyelere göre önemli ölçüde daha düşüktü. Sürekli olarak yüksek seyreden pamuk ipliği fiyatları, tekstil tedarik zincirindeki katılımcıları daha ucuz sentetik girdilere yönlendiriyor

Üretim, bu ay Afganistan, Arjantin, Amerika Birleşik Devletleri ve Paraguay’da artan üretimle birlikte İspanya ve Meksika’daki düşük üretimi daha fazlasıyla dengeleyerek az da olsa 113,5 milyon balyaye yükseldi. Afganistan için rekor bir üretim ve Arjantin için 10 yılın en yüksek üretimi tahmin ediliyor. Tüketim, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve Vietnam’da düşük kullanım nedeniyle 500 bin balya azaltılarak 115,3 milyon balyaya düştü. Bu, pazarlama yılının ilk çeyreğinde beklenenden düşük ticaretin de etkisiyle oldu. Küresel ticaret, Çin’in daha yüksek ithalatının, Vietnam ve Türkiye için daha düşük hacimleri daha fazlasıyla dengelemesi nedeniyle geçen aydan büyük ölçüde değişmemiş olarak 43,3 milyon balya oldu. Küresel stoklar, Çin’in hükümet rezervlerindeki tahmini artış, artan ABD üretimi ve düşen Hindistan ihracatları nedeniyle 1,6 milyon balya artarak 81,5 milyon oldu. 2023/24 için ABD mevsim ortalamalı çiftçi fiyatı, 77 sent/pound olarak tahmin ediliyor ve bu 3 sent azalmaya denk geliyor.

Vadeli İşlemler ve Spot Fiyatlar Pamuk vadeli işlemleri, geçen ayın WASDE raporundan bu yana Intercontinental Exchange (ICE) üzerindeki yakın kontratın yaklaşık olarak libre başına 75 sentte sabitlenmesiyle yaklaşık yüzde 10 düştü. Bu durum, emtia endekslerinin çoğunlukla değişmemesi ve Dow Jones Endüstriyel Ortalaması’nın yükselmesine rağmen gerçekleşti. Fiyatları baskılayan faktörler arasında, Ticari olmayan ve Endeks İşlemcilerinin uzun pozisyonları büyük ölçüde terk etmeleri ve kısa pozisyonları artırmaları karşılığında açık faizde düşüş bulunmakta. Son Commodity Futures Trading Commission Commitment of Traders raporu, tüm sözleşmelerdeki Net Uzun Pozisyonun Ticari olmayanlar için geçen ayki 34 bine kıyasla yaklaşık olarak 7 bin 500 sözleşmeye düştüğünü gösterdi; Endeks İşlemcileri için ise Net Uzun Pozisyon, 65 binden 58 bin 300’e düştü.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM