Perşembe, Eylül 19, 2024

Ekonomik bir ısınma için 20-22 °C’ye dikkat

ekonomik ısınma

Kış kapıya dayanırken, TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi, ekonomik ve sağlıklı bir ısınma için dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı. Ekonomik bir yanma sistemi için ev içindeki oda sıcaklıklarının 20-22 santigrat derece civarında olması gerektiğini belirtilirken, yüksek sıcaklarda ısınmaya çalışmanın yüksek yakıt maliyetlerine neden olacağı vurgulandı.

Şubenin altını çizdiği 20-22 derece aralığında insanların kendilerini ısıl anlamda konforlu ve rahat hissettikleri açıklanırken, sıcaklığın her 1 derece yükseltilmesinin yakıt tüketiminde şehirlere göre değişen yüzde 7 ile yüzde 10 dolaylarında artışlar meydana getirdiği kaydedildi. Yüksek sıcaklıklar sonucunda havanın kurumasıyla ise üst solunum yolu hastalıklarına yol açıldığı açıklandı.


“Cihazlar düşük sıcaklıkta sürekli yakılmalı”

TMMOB MMO İzmir Şubesi tarafından verimli bir ısınma sistemi için şu notlar paylaşıldı:

“Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik. Apartman giriş kapılarının otomatik kapanacak şekilde yapılması ve mümkünse küçük bir antre oluşturularak ikinci kapı ilave edilmesi, merdiven boşluklarından ısı kaybını azaltır. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve sünger kullanılabilir. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşluklar doldurulabilir. Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvardan uzak tutulmalı. Geceleri uyurken kalın örtü kullanılarak oda sıcaklığı 16-18 dereceye düşürülmeli. Sıcaklığın daha çok hissedilmesi için oturma odaları nemlendirilmeye çalışılmalı.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM