Cumartesi, Kasım 9, 2024

“Yenilenebilir enerjinin payını %65’e çıkarmayı hedefliyoruz”

bakan alparslan bayraktar

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yenilenebilir enerji ve maden ihracatına ilişkin açıklamada bulundu. 

Genç ve artan nüfus yapısı, üretim odaklı gelişen sanayisi ve büyüyen ekonomisi ile ülkenin enerji talebinin artmaya devam ettiğini aktaran Bayraktar, “Bu kapsamda, 2035 yılında elektrik tüketimimizin 511 milyar kWh’e çıkacağını öngörüyoruz. Bu talebi karşılarken yenilenebilir enerjinin elektrik üretimi içindeki payını yüzde 55’e, kurulu güç içindeki payını ise yüzde 65’e çıkarmayı hedefliyoruz. Bunun için her yıl 3 bin 500 MW güneş ve bin 500 MW rüzgâr santralini devreye alacağız. Ayrıca, bir ilk olarak toplam 5 bin MW deniz üstü rüzgâr kurulu gücünü enerji sepetimize dahil edeceğiz” dedi.


“Toplam yenilenebilir enerji kurulu gücüyle Avrupa’da 5’inciyiz”

Kurulu gücün yerli kaynak oranının yüzde 55’i yenilenebilir enerji olmak üzere yüzde 66 seviyesinde olduğunu belirten Bayraktar, “Yenilenebilir enerji potansiyelimizden azami şekilde yararlanmak için uygulamaya aldığımız YEKA uygulaması kapsamında, Avrupa’nın ilk ve tek tam entegre güneş paneli fabrikasını kurduk ve burada üretilen panellerin kullanıldığı Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olan 1 bin MW’e kapasiteli Konya Karapınar GES’i devreye aldık. Ekipman üretim alanında da yerlileştirme çalışmalarımız ve desteklerimizle; sanayimize güneş panellerinde yüzde 77, rüzgâr türbinlerinde ise yüzde 60 yerli üretim kabiliyeti kazandırdık. Uyguladığımız modeller ve özenle yürüttüğümüz politikalar sonucunda ülkemiz, toplam yenilenebilir enerji kurulu gücü ile Avrupa’da beşinci, dünya genelinde ise on ikinci sırada yer almıştır” ifadesine yer verdi.

2053 yılına kadar Net Sıfır Emisyonlu bir ekonomi olmayı hedeflediklerini aktaran Bayraktar, “Önümüzdeki 30 yıllık planlarımızı bu hedef doğrultusunda şekillendiriyoruz. Bu süreçte öncelikli konularımız; yenilenebilir enerjiden azami şekilde istifade etmek, enerji verimliliği, küçük modüler reaktörlerin de dahil olduğu nükleer enerji, hidrojen, batarya ve diğer depolama sistemleri ile dijitalleşme ve kritik mineraller olacaktır” diye konuştu.


“Maden ihracatında tarihi rekor kırdık”

Geçen yıl 680 milyon dolar olan maden ihracatını, 2022 yılında on katına çıkararak 6,5 milyar dolara ulaştırdıklarını ve Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdıklarını vurgulayan Bayraktar, “2002 yılında Gayrisafi Yurtiçi Hasıla içinde yüzde 0,8 olan madenciliğin payını 2022 yılında yüzde 1,4’e yükselttik. Bu başarıların arkasında önemli bir planlama, çalışma ve alın teri bulunuyor. Ülkemizin yeraltı kaynak potansiyelini ortaya çıkarmak amacıyla MTA, kurulduğu 1935 yılından 2002 yılına kadar 3,7 milyon metre, son 21 yılda ise 8,6 milyon metre sondaj gerçekleştirdi. Ayrıca 2005 yılında başlatılan kömür arama çalışması kapsamında 8,3 milyar ton olan linyit rezervimiz, bugün 20,4 milyar ton seviyesine ulaşmış olup, taşkömürü dahil toplam kömür rezervimiz 21,9 milyar tondur. 2022 yılında yerli kömür üretimimiz 105 milyon ton, ithalatımız ise 9 milyar dolar karşılığı 39 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Madencilikte arama faaliyetlerinden üretime kadar her aşamada sıkı denetim kuralları uygulanmakta olup, yaptığımız denetimlerle madencilik sektörünü daha güvenilir ve sürdürülebilir bir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Bu kapsamda denetlenen saha sayısı 2022 yılında 8 bin 207, 2023 yılında 14 Kasım itibarıyla 8 bin 049 olarak gerçekleşti. Yılı 8 bin 500 denetimle bitirmeyi planlıyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM