Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET) tarafından Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin ev sahipliği ve işbirliğiyle 16-17 Kasım 2023 tarihlerinde TARGET 4. Uluslararası Tarım ve Gıda Etiği Kongresi düzenlendi. Küresel düzeyde her geçen gün daha yoğun yaşanmaya başlanan krizler nedeniyle özel konu alanı ‘Afetlere Dirençli Bir Tarım ve Gıda Sistemi’ olarak seçilen 4’üncü Uluslararası Kongre’de, 20 ayrı oturumda 76 konuşmacı sunum yaptı. Konuşmacılar, tarım ve gıda etiğine eskisinden daha fazla ihtiyaç duyulmasına ortak vurgu yaptı.
Temsilciler birikimlerini paylaştı
TARGET Yönetim Kurulu ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Cemal Taluğ’un ilgili yükseköğrenim kurumlarında tarım ve gıda etiği eğitiminin geliştirilmesi gereğini vurguladığı Kongre’nin Açılış Konferansı, Hollanda-Wageningen Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bart Gremmen tarafından sunuldu. Prof. Gremmen, tarım ve gıda etiğine duyulan ihtiyacın nedenlerini, çeşitli etik yaklaşımlar açısından tartışan bir sunum gerçekleştirdi. Açılış konferansının ardından Kongre iki gün boyunca, iki ayrı salonda sürdürülen oturumlarla devam etti. Bu iki gün boyunca, tarım ve gıda etiği alanıyla ilgilenen pek çok akademisyen, uzman, meslek mensubu ve paydaş kurum temsilcisi çalışma ve birikimlerini sunma ve birbirlerinin birikimlerinden faydalanma fırsatı buldular.
‘Dirençli gıda sistemi’ konuşuldu
Prof. Dr. Taluğ başkanlığında gerçekleştirilen Kongre’nin Kapanış Oturumu’nda; Prof. Dr. Richard Falk ile Prof. Dr. Hilal Elver ‘Afetlere Eğilimli Dünyada Dirençli Gıda Sistemine Doğru’, Prof. Dr. Mustafa Koç ‘Afet, Tehlike, Felaket: Kader Toplumunda Risk Yönetimi’, Prof. Dr. Paul B. Thompson ‘Tarım Ne İçindir? Etik İçin Bir Soru’ ve Prof. Dr. Robert L. Zimdahl ‘Tarım Etiğinin Uluslararasılaşması’ başlıklı konuşmalarını sundular.