Perşembe, Eylül 19, 2024

Sayaçlarla ilgili muayene yönetliği Resmi Gazete’de

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz,  sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı. 

Resmi Gazete’nin bugünki sayısında yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği’nde  elektrik, su ve gaz sayaçlarının muayeneleri ile bu muayenelerin kimler tarafından, nerelerde ve nasıl yapılacağı, aykırılık durumunda hangi idari yaptırımların uygulanacağına ilişkin usul ve esaslar belirlendi. Yönetmelikte, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 döneminde piyasaya arz edilmiş doğal gaz sayaçlarının 2025 yılı sonuna kadar sökülerek, yerine geçerli muayenesi olan sayaç takılmasını kararlaştırdı.

Muayenesi yapılacak sayacın takılı bulunduğu yerden sökülüp servise getirilmesinden kullanıcı sorumlu olacak.

Tüketici tarafından yapılan şikâyetlerde müracaat sahibi gerçek kişi ise adı soyadı, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası, tüketici numarası; tüzel kişi ise adı, varsa ticari unvanı, tüketici numarası ile birlikte şikâyetini, bulunduğu yerdeki il müdürlüğü belirtilerek Bakanlığa yapılacak. Bakanlığa yapılan müracaatlar il müdürlüğünce kullanıcıya iletilerek, kullanıcı tarafından şikâyete konu sayaç yerinden sökülerek ilgili servise getirmesi ve muayene işlemi için il müdürlüğüne müracaatta bulunması gerekecek.  Muayenesi yapılan sayacın MİH sınırları dışında çalıştığının tespit edilmesi durumunda kullanıcı tüketiciden sayaç kontrol bedeli/sökme takma ücreti almaz, MİH sınırları içinde çalıştığının tespit edilmesi durumunda ise sayaç kontrol bedeli/sökme takma bedeli alınacağı belirtildi. 

Yayımlanan yönetmeliğin devamında hangi kurumların bakım yapacağıyla ilgili, elektrik sayacını dağıtım ağında kullanan dağıtım şirketini veya dağıtım lisansına sahip organize sanayi bölgesini/endüstri bölgesini, iletim sistemine doğrudan bağlı sayaçlar için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi, su sayacını dağıtım ağında kullanan su idaresini, organize sanayi bölgesini/endüstri bölgesini veya Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, gaz sayacını dağıtım ağında kullanan dağıtım şirketini veya yetki sınırları içerisindeki organize sanayi bölgesini/endüstri bölgesini/serbest bölgeyi, gaz iletim şebekesine doğrudan bağlı sayaçlar için mülkiyet ve işletim sorumluluğu ilgili dağıtım operatörlerinde olan istasyonlarda dağıtım şirketini, mülkiyet ve işletim sorumluluğu iletim operatöründe olan istasyonlarda ise Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi tarafından yapılacağı belirtildi. 

Sayaçların kontrolü için  kullanıcısı veya kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne mücazat edilecek yapılacak. 

Öte yandan, 1 Ocak 2014-31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya arz edilmiş veya en son muayenesi bu tarihler arasında yapılmış gaz iletim şebekesinde ve/veya iletim şebekesine doğrudan bağlı olan gaz sayaçları listesinin, kullanıcı tarafından ilgili il müdürlüğüne 2024 yılının şubat ayının son gününe kadar iletilmesi ve 2025 yıl sonuna kadar tüketiciden sökülerek yerine geçerli muayenesi olan bir sayaç takılması gerekir. Aksi takdirde sayacın kullanıcısı hakkında damga süresi geçmiş ölçü aleti kullanma fiilinden dolayı Kanunda belirtilen idari işlemler uygulananacağı belirtildi. 

Yönetmelikler, 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM