Cumartesi, Eylül 21, 2024

BPW İzmir’in hedefi; iş kadınlarını güçlendirmek

Hayriye Şendinç

Türkiye ve dünyadaki toplumsal cinsiyet rollerine dayalı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için kurulan İzmir İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği (Business Professional Women- BPW) tarafından ‘1. BPW İzmir Zirvesi’ düzenlendi. Zirve’de ‘İş Dünyası’nda Kadın Eli’ adlı meslek hayatına atılacak genç yetenekler için BPW İzmir, Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD), Teknolojide Kadın Derneği ve İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü iş birliği ile yürütülen ve 21. Yüzyıl becerilerinden Veri Analitiği ve Veri Görselleştirmeyi içeren proje başta olmak üzere 3 proje birden tanıtıldı. İzmir BPW’nin gelenekselleşmek üzere yola çıktığı BPW İzmir Zirvesi’nin ilk teması ‘Biz1İz’ oldu.

Zirvenin açılış konuşmasını gerçekleştiren BPW İzmir Yönetim Kurulu Başkanı Hayriye Şendinç, “Derneğimiz vasıtasıyla iş ve meslek sahibi kadınlarımızı güçlendirmek, ekonomi, politika ve toplumsal yaşamın her alanında cinsiyetler arası eşitlik hedeflerine ulaşmak, kadınların karar alma süreçlerinde etkin yer almamalarını sağlamak, mesleki ve liderlik potansiyelinin gelişmesi için kadınları yüreklendirmek ve rol model olacak kadınlarımıza ulaşmak” diye konuştu.


“BM Kadınları projelerimiz için finansman bulmamıza yardımcı olacak”

BPW Uluslararası İş ve Profesyonel Kadınlar Federasyonu Başkanı Dr. Catherine Bosshart da “Yakın zamanda BM Kadın Birimi ile bir mutabakat zaptı imzalayabiliriz ve bunun konusu, kadın girişimciliğine yönelik iş ve ticareti hızlandırma amiral gemisi programı. Geleceğin iş kadınlarının bilgi masaları kurabilmesi için özel kuluçka merkezleri oluşturmak, ayrıca yatırımcıların da davet edileceği, projeniz için fon alabileceğiniz bölge bazlı uluslararası fuarlar düzenlemek istiyoruz. Şu anda Afrika’da biri Sierra Leone’de, diğeri Senegal’de bir pilot proje başlattık. Koşullardan biri, ülkede bölgesel bir BM Kadın Ofisi’nin bulunması. Birlikte çalışıyoruz ve BM Kadınları da bu projeler için finansman bulmamıza yardımcı olacak. Şu anda Afrika’dan başlayacağız ama bu Afrika’yla sınırlı olacağı anlamına gelmiyor. Birçok projeyi hayata geçirebileceğimizi ve birçok kadının iş dünyasına girmesine ve iş dünyasında yer bulmasına yardımcı olabileceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.

BigChefs’in Kurucusu, Girişimci, Yazar Gamze Cizreli ve Yazar Mümin Sekman da zirvede başarılı olmak üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Ateşle Oynayanlar isimli yeni kitabı yayınlayan Cizreli, “Kadınlar olarak birbirilerimize ilham olmaya devam edeceğiz” derken; kişisel gelişim alanında yazdığı kitapları ile bilinen Sekman, “Başarının cinsiyeti yoktur” diye konuştu.


Teknolojiye kadın eli değecek

Zirvede, BPW İzmir, Ege Sanayici İş İnsanları Derneği (ESİAD), Teknolojide Kadın Derneği ve İzmir Yüksek Teknolojisi Enstitüsü (İYTE) iş birliği ile yürütülen; 21. Yüzyıl becerilerinden veri analitiği ve veri görselleştirmeyi içeren, ‘İş Dünyasında Kadın Eli’ isimli proje tanıtıldı. Proje kapsamında, 25 genç kadın öğrenci, veri analistliği eğitimi alacak ve iş dünyasına katılacak. 

BPW İzmir Yönetim Kurulu Üyesi Sezin Örten Sivri moderatörlüğünde gerçekleşen projenin lansman oturumunda konuşan Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, teknoloji sektörünün erkek egemen bir sektör olduğunu belirterek, kurdukları dernekle teknoloji sektöründe çalışan kadın sayısının artması için çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. ‘İş Dünyasında Kadın Eli’ projesinin, kadınların teknoloji sektörüne kazandırılması açısından çok büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “25 genç kadına veri analistliği eğitimi vermek üzere el sıkıştık. Ocak-şubat arasında 25 öğrencimizi veri analisti yapacağız. Veri görselleştirme, analiz etme, anlamlandırma eğitimi vereceğiz. Bu çok kıymetli. Şu an veri, bir hazine, velinimet. Verinin doğru analiz edilmesi, anlamlandırılması demek iş süreçlerinde muazzam başarılar, karlılıklar demektir. Bu değerli işi 25 kadına öğretiyor olacağız. Genç kadınlarımızın mesleğe girişleri kaçınılmaz olacak” ifadelerini kullandı.

İYTE Rektörü Yusuf Baran da proje kapsamında veri analisti olarak yetişecek 25 genç kadının, İYTE’de öğrenim gören başarılı öğrenciler arasından seçileceğini aktardı.


“Proje ile veri yeteneklerini geliştireceğiz”

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu, ESİAD’ın, veri analistliği eğitiminin alan öğrencilere, staj, işe yerleştirme, rol modellerle buluşturma noktasında destek olacağını kaydetti. Projenin önemine değinen Zorlu, “Kadına yönelik 25 kişilik bir proje. En büyük sorun çalışana ulaşabilmek, çalışanı çalışmaya ikna etmek ve bünyede tutmaya devam edebilmek. Ülkemizdeki çalışmaya gönüllü insanların ne kadar azaldığını görüyoruz. Yetişmiş insanları yurtdışına kaptırıyoruz. Kendi içimizde konu başlığı belirledik. Yazılım en çok gönlümüzden geçendi. Ama uzun bir süre alıyor. 6 haftalık bir program olacak. Proje ile veri yeteneklerini geliştireceğiz” dedi.

Ege Bölgesi’nin en öncü STK’larından biri arasında yer alan ESİAD’ın ilk kadın başkanı olduğunu hatırlatan Zorlu, “Tüm hemcinslerimden manevi bir destek aldım. Tüm kadın dernekleri ile her türlü ortak projeyi gerçekleştirmeye açık olduk” dedi. Kadın erkek eşitliğinde Türkiye’nin dünya sıralamasında çok gerilerde yer aldığını belirten Zorlu, “Başarının anahtarlarını uygulayabilmek, üst sıralarda yer alabilmek için çalışmalıyız” diye konuştu. Zorlu, “2024 yılı içerisinde üyelimizin bünyesindeki insan kaynakları ile toplanarak iş insanlarının ihtiyaçlarını analiz edip, çalışma yapmaya karar verdik ve bunu sonucunda bir proje geliştiriyor olacağız” diyerek sözlerini tamamladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM