İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda, İzmirli üreticiye gelir getirici sebze ve meyve fidelerinin dağıtımı devam ediyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından atalık yerel tohumların geliştirilmesi için kurulan Can Yücel Tohum Merkezi’nde yetiştirilen 100 bin kışlık sebze fidesi üreticilere dağıtıldı. Özel olarak yetiştirilen brokoli, karnabahar, piramit karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, azman lahana, karalahana olmak üzere 7 çeşitten oluşan fidelerin, 60 bini Kültürpark’ta ve 40 bini Buca’da kurulan üretici pazarlarındaki çiftçilere dağıtıldı. Çiftçiler atalık sebze fidelerini tarlalarında yetiştirip, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üretici pazarlarında halkla buluşturacak.
2023 yılında 1 milyon fide hedefi
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Eğitim Ar-Ge Ve Koordinasyon Şube Müdürü Serkan Solak, “Tunç Başkanımızın Başka Bir Tarım Mümkün vizyonu doğrultusunda 2023 yılında 1 milyon fide hedefimiz vardı. Üreticilerimize fidelerimizi getirdik. Şu an kışlık fide dağıtıyoruz. Daha önce yazlık fidelerimizi dağıtmıştık. 1 milyon fide hedefimizin şu an 800 binine ulaştık. Bu fideler bizim atalık yerel tohumları kullanarak Can Yücel Tohum Merkezi’nde üretmiş olduğumuz fideler. Bu fideleri biz halkımızla buluşturuyoruz. Bu çalışmalarla üreticilerimizin girdi maliyetlerini azaltmış oluyoruz. Onlara destek oluyoruz. Kültürpark’ta açılan üretici pazarımızda yaklaşık 80 üreticimize bu fidelerimizi veriyoruz. Onlar da üretmiş oldukları ürünleri halkımızla buluşturuyorlar. Bizler çiftçilerimizin yanında olmaya, üretmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
“Çocuğuma yedirdiğim ürünü İzmirliye yediriyorum”
Atalık fideleri tarlalarıyla buluşturmak üzere alan Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nden İnci Ciritoğlu, “Öncelikle bütün bu destekler için Tunç Soyer’e teşekkür ederim. Bu sene 4‘üncü senemiz. İlk olarak Pagos’ta beraber başlamıştık bu maceraya. Tunç Soyer’in desteğiyle, Neptün Soyer’in desteğiyle hem kooperatifçi olmayı, hem üretmeyi, hem de yoktan var etmeyi öğrendik. Bize kışlık ve yazlık fideler veriyorlar. Yazlık fidelerimiz çok verimliydi. İnşallah kışlık fidelerimiz de öyle olacak. Bize verilen yerel tohumlar, hibrit tohumlardan daha verimli. Hibrit tohum yerine yerel tohum kullanmak hem ülke ekonomisi hem de gelecek kuşaklar için önemli. Ben hep yerel tohumdan yanayım. Çünkü ektikten sonra biz de tohum alıyoruz” dedi.
Üretici pazarına sabah çok erken geldiklerini belirten İnci Ciritoğlu, “Müşterilerimiz sabah bizi bekliyor. Biz tabii müşteri demiyoruz, çünkü aile gibi kardeş gibi olduk. İnsanlar buraya gelip sosyalleşiyorlar, kadınlara destek oluyorlar. Bizler için de çok güzel bir ekonomik katkısı var. Hem kendi emeğinin karşılığını alıyorsun ve karşındakine diyorsun ki ben çocuğuma yedirdiğim şeyi sana yediriyorum. İlaçsız, denetimli, sağlıklı ürünleri yediriyorum” diye konuştu.