Pazar, Eylül 8, 2024

Bakan Bolat: Türkiye ekonomisi 13 çeyrektir büyüyor

Ömer Bolat

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bugün açıklanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla verileri üzerine sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu


Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2023 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 5,9 arttı. TÜİK’in açıkladığı veriler kapsamında sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Bakan Bolat, “2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5,9 oranında Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışı ile Türkiye ekonomisi yüksek oranlı büyüme performansını kesintisiz 13 çeyrektir sürdürmüştür. 2023 yılının ilk dokuz ayında ise ekonomik büyümemiz yüzde 4,7 oranında gerçekleşmiştir. Türkiye, üçüncü çeyrekte verisi açıklanan G-20 ve OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi oldu. Mal ve hizmet ihracatımızda deprem ve zayıf dış talebe rağmen yüzde 1,1 oranında  artış izlendi. Yatırımlarda, makine teçhizat yatırımlarının etkisi ile yüzde 14,7 ile son iki yılın en güçlü artışı yaşanırken yatırım harcamalarının katkısı 3,4 puan olarak gerçekleşmiştir. İhracat ve yatırımlardaki bu olumlu seyir sürdürülebilir büyüme yapısı açısından olukça önemli. Ağustos ayından itibaren ihracatta izlenen artış ve ithalattaki yavaşlamanın etkisi ile dış ticaret açığı azalmakta ihracatın ithalatı karşılama oranı yılın ilk yarısına göre yukarıda seyretmektedir. Hizmet ve seyahat gelirleri de yıllıklandırılmış olarak Eylül ayında sırasıyla 98,3 milyar dolar ve 46,9 milyar dolar gerçekleşerek rekorunu yenilemiştir. Mal ve hizmetler ticaretinde izlenen olumlu seyir ile cari işlemler açığında son 2 ayda 7,3 milyar dolarlık azalış sağlanmıştır. Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da yıllıklandırılmış bazda söz konusu azalış trendinin devam etmesini bekliyoruz”dedi.

“Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi  yapacağız”

Bakanlık olarak ihracatın artmasına daha da katkı sağlayacaklarını belirten Bakan Bolat, “Türkiye Yüzyılında Ticaret Bakanlığı olarak ihracatı artırmak, cari işlemler açığını azaltmak ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak amacıyla çalışmalarımız sürdüreceğiz. Ticaret diplomasimizi güçlendirme, ihracatımızın menzilini ve hacmini büyütme ve ülkemizi yatırımlarda cazibe merkezi yapma konusunda çalışmalarımız artarak devam edecek. Yatırım, üretim ve ihracatı artırmaya yönelik politikalar ile önümüzdeki dönemde bir taraftan cari işlemler hesabında kalıcı iyileşmeyi sağlayarak makro-finansal istikrarı kuvvetlendirmeyi, diğer taraftan sürdürülebilir yüksek büyümenin devamını amaçlıyoruz. Kaynaklarımızın etkin, verimli ve katma-değeri yüksek alanlara yönlendirilmesi büyüme kapasitemizin artırılması açısından önem arz etmektedir” ifadesinde bulundu. 

Bolat ayrıca, önümüzdeki dönemlerde “inovasyon-yatırım-üretim-ihracat-istihdam-adil bölüşüm” ilkelerinin öncelikleri olacaklarını belirtti. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM