Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Gaziemir, Halil Arda ile devam eder

Önceki hafta 28 Kasım’da Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, ulusal ve yerel basının fevkalade ilgi gösterdiği basın toplantısında geride bırakmakta olduğu dönemle ilgili bir sunum yaptı. “Yazar” kimliğimle oradaydım. “Hizmetle Parlayan Gaziemir” başlıklı sunum öncesindeki kahvaltıda başkanla record-off sohbet de ettik.

Başarı rastgele gelmiyor

Arda, “Seydiköy”den bu yana Gaziemir’de yaşıyor. Bir meydan beldenin ilk belediye belediye başkanı da olan dedesi Abdullah Arda adını taşıyor. Öteden beri hep üzerinde dururum; bir beldenin yerlisi varsa dışarıdan o beldeye belediye başkanı aramayın. “Kaymakam tayini” gibi belediye başkan adayı atamayın. Bu bağlamda Halil Arda da Gaziemir için doğru bir isimdi. SODEP döneminden beri 40 yıldır partide devamlılık göstermiş, ilçe yönetiminde görev alarak il genel meclisi üyeliği yaparak siyasetin de kamu görevinin de tozunu yutmuş.

Mesleğinden dolayı (mali müşavir) mali disipline yatkın. İnandığı doğrularda son derece kararlı. Beldesini, insanını çok iyi tanıyor. Böyle olunca da başarı geliyor ister istemez. Üstelik doğrularından rahatsız olan kesimler yer yer kendi partisinin kimi unsurları olmak üzere karşısına dikilse de…

(Gaziemir Belediyesi’nin düzenlediği Cumhuriyetin 100. Yıl Balosu’na bile katılmayan ilçe başkanlığı olur mu?) Ancak bütün bunlara karşın belediyeyi mali disipline almayı başarmış, yatırımlarını bir tek mal varlığına dokunmadan gerçekleştirmiş, temel belediyecilik hizmetlerinin yanında sosyal belediyecilik alanındaki proje ve uygulamalarıyla çıtayı yükseltmiş bir belediyeden söz etmek mümkün.


Oy oranını artırdı

Arda, yüzde 58 ile seçilmişti 2019’da. 2023 genel seçimlerinde de yine ittifak vardı ve oy oranı bu kez yüzde 67’ye çıktı. Başkan, devam edecek gözüküyor. İkinci kez ittifak olmasa da en ez yüzde 60 ile seçileceğini öngörüyor.

“En iyi anket kendimim,” diyor, “devamlı halkın arasındayım, sokaktayım, bunu görüyorum” diyor.  Olabilir. Çünkü CHP’nin değişimle birlikte kuyruğu dikildi. Seçmenin protestosu kesildiği gibi partiye üyelik talepleri başladı. En kötü ihtimalle Arda, CHP adayı olarak yalnız girse de sandığa giden seçmenin yarıdan fazlasının oyunu alarak seçilir bence de. Fazlası, daha fazla meclis üyesi demek, büyükşehir adayına daha güçlü destek demek.


Gaziemir’deki güçlü dokunuşlar

Başkan Arda, geride kalan görev döneminde İzmir Büyükşehir Belediyesi ile, Tunç Başkan ile de gayet uyumlu bir çalışma ortaya koydu. Güzel bir işbirliğinden söz etmek mümkün. 32 km’lik Gaziemir Metrosu da öne çekildi Arda’nın girişimiyle, Tunç Başkan buna sıcak baktı ve işler ön proje ihalesine, zemin etüdüne kadar geldi.

Buca Metrosu’ndan sonra sırada o var. Metro hem güneye akan ve Gaziemir’in içinden geçen trafiği rahatlatacak hem de güneye doğru büyüyen kentin toplu ulaşım ihtiyacına dönük 50 yıllık bir rahatlama sağlayacak.

Bu yazıda başkanın projelerini, çalışmalarını anlatacak değilim. 70 civarında gazetecinin katıldığı toplantının haberi, başkanın sunumu basında ayrıntılarıyla aynı gün ya da ertesi gün yer aldı. Ayrıntıların meraklısı belediyenin sitesinden veya internetten gazetelerin arşivinden okuyup inceleyebilir.

Burada sadece sunumda çok dikkatimi çeken birkaç ayrıntıya yer vermek isterim. Temizlik ve çöp işinin taşerondan alınarak 19 çöp aracı satın almak suretiyle bünyede yürütülmesi, ayrıca öz kaynakla çeşitli tiplerde 40 yeni hizmet aracı alınması kayda değer. Bu araçlar “daha çok ve hızlı hizmet” demek.

Keza AKM’nin yenilenmesi ve çağdaş bir hizmet unsuru haline gelmesi, projesi hazırlanan ve gelecek dönem hizmete girmesi planlanan ve sadece Gaziemir değil bütün İzmir için prestij olacak “100. Yıl Sanat Merkezi” önemli gelişmeler. Kamusal alanların genişletilmesi ve örneğin buralarda Porta Cafe’lerin açılması (dördüncüsü açılıyor yakında) önemli.

Kadın, çocuk ve yaşlılara, dezavantajlı kesimlere dönük sosyal projeler (sosyal market gibi) son derece doyurucu ve çok sayıda insana dokunuyor. Keza öğrencilere dönük ücretsiz eğitim ve kurs desteği, Yurt Dışı Akademik Burs Ofisi gibi destekler dikkat çekici. İlçe sınırları dışında da yankı bulan köpek parkı ve tandır gibi projeler ilginç. Sarnıç’taki dört mahalleye hitap eden Cumhuriyet Meydanı projesi etap etap yapılıyor ve bölgeye kimlik kazandıracak.


Siyasi öngörü

Yazıyı siyasetle bitireyim… Arda, partisinin genel seçimlerle nereye geldiğini, o zamanki yönetimin sınırlarını görerek partinin tıkandığını ve seçmenden protesto yemekte olduğuna gözünü kapamayarak “değişim” diyenlerden. “Delege” olmasa da genel başkan değişikliği de dahil olmak üzere “değişim” yönündeki tavrını ortaya koyanlardan. Üstelik 38. Olağan Kurultay’daki farklı bir sonucun kendisi için hiç de iyi olmayacağını bilerek…

Fakat siyaset bir süreci okuma, öngörü sanatıdır bir bakıma da. Yanlış anlaşılmasın; kendin için değil, önce ülken ve partin için, sonra kendin için…  

Muzaffer Ayhan Kara

Diğer Yazarlar