Cumartesi, Kasım 23, 2024

Bir yılda 72 bin ton kurşun geri kazanıldı

Akümülatör ve Geri Kazanım Sanayicileri Derneği (AKÜDER) Genel Sekreteri Serpil Özkan, 7-9 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek olan güneş enerjisi ve enerji depolama fuarı Solar+Storage NX özelinde sektör değerlendirmesinde bulundu. Karbon sıfır prensibiyle kullanımı yaygınlaşan lityum iyonlu bataryaların üretimi ve atıklarının geri kazanımı çalışmalarının hız kazanacağını söyleyen Özkan, “2022 yılında, ülke genelinde yurt içinde değişim amaçlı piyasaya sürülen yaklaşık 131 bin tonluk ömrünü tamamlamış akü toplanarak, lisanslı geri kazanım tesislerinde 72 bin ton kurşun elde edildi” dedi.


“Sektör olarak 6 kıtaya ihracat yapıyoruz”

Akümülatör sektörü olarak gerekli standartları sağlayan kalite belgeli ve yıllık 25 milyon üretim kapasitesine sahip 19 tesiste yılda ortalama 20 milyon adet bandında üretim gerçekleştirdiklerini belirten Özkan, “Sektör olarak 6 kıtaya ihracat yapıyoruz. Üretimini gerçekleştirdiğimiz akümülatörler kullanım ömürlerini tamamladıklarında tehlikeli atık olarak sınıflandırılıyor. Ancak sektörümüzün çevreye duyarlılığı ve akümülatörlerin içerdiği kurşunun ekonomik değerinden dolayı tamamı ömrünü tamamladıktan sonra geri toplanıyor. Bu kapsamda T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından atık akümülatörlerin yönetimi hususunda yetkilendirilmiş ilk kuruluşuz” diye konuştu. 


“AKÜDER ile işbirliği misyonumuzla örtüşüyor”

Solis Fuarcılık ve Danışmanlık Hizmetleri A.Ş. Genel Müdürü Feraye Gürel ise AKÜDER ile iş birliklerinin Solar+Storage NX Fuarı’nda enerji depolama sektörünün her yönüyle temsiline önemli katkı sağladığını ve bununla beraber ömrünü tamamlamış akümülatörlerin geri kazanımındaki başarısı ile fuarın iklim krizi ile mücadele misyonu ile örtüştüğüne dikkat çekti. Fuarın en önemli ürün gruplarından birinin depolama olduğunu belirten Gürel, “Yenilenebilir enerjiye geçiş sürecinde yeni nesil batarya teknolojileri gelişirken aynı zamanda atık batarya/akümülatörlerin bertarafı, geri kazanımı ve geri dönüşümü de bir o kadar önemli bir husus. Çünkü içerdikleri malzemeler suyu, toprağı ve havayı kirletecek nitelikte. AKÜDER, üstlendiği misyon ile tüm bunların önüne en baştan geçiyor ve geri kazanımla da aynı zamanda önemli bir ekonomik değer yaratıyor. İşbirliğimiz geçtiğimiz yıl başladı ve çok verimli geçti. Bu yıl daha da başarılı olacağına inanıyoruz. Solar+Storage NX Fuarı olarak sektörü temsil eden meslek örgütleri ile iş birliklerini çok değerli buluyoruz” ifadelerini kullandı.


“Sürdürülebilir bir ekonomi için katkı koyuyoruz” 

Solar+Storage NX Fuarı’nın güneş enerjisi ve enerji depolamaya dair ürün ve hizmetlerin sergilenmesi, yeni ticari iş birliklerinin kurulması ve geliştirilmesi, sektörün uluslararası pazarlarla buluşmasına hizmet ettiğini belirten Gürel, “Fuarımız, aynı zamanda sektöre dair konuların, trendlerin de masaya yatırıldığı, ele alındığı çok özel bir platform. AKÜDER ve iş birliği yaptığımız diğer kurumlardan uzman temsilcilerin deneyim ve birikimlerini Solar+Storage NX aracılığı ile sektöre ve kamuoyu ile paylaşmalarına aracılık ederek, sürdürülebilir bir ekonomi ve sürdürülebilir yaşam için katkı koyuyoruz” cümlelerine yer verdi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM