Pazar, Eylül 8, 2024

“Türkiye’deki tasarım kültürünü taçlandırıyoruz”

İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri (İMMİB), İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun (ETMK) iş birliğiyle bu yıl 19’uncusu düzenlenen İMMİB Endüstriyel Tasarım Yarışması 2023, ‘Afet ve Acil Durum’ temasıyla gerçekleştirildi. Yarışmanın, ihracatçı firmalarının dünya piyasalarında rekabet gücünü artıracak katma değeri yüksek, özgün ve modern ürünlerin tasarlanmasına zemin hazırlamak amacı taşıdığını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve İDDMİB Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu, “Tasarım, inovasyon yalnızca bizlerin değil, herkesin dilinde olan bir konu. Türkiye’deki tasarım kültürünü taçlandırıyoruz” dedi.


Tema; afette ihtiyaç duyulabilecek ürünler

Bu yıl düzenlenen yarışma için son dönemlerde Türkiye’de yaşanan doğal afetlerin göz önünde bulundurulduğunu belirten Tecdelioğlu, “Deprem, sel, yangın ve benzeri pek çok afet durumunda, afetin kendisi kadar takip eden saatler de hayatta kalanlar ve mağdurlar için oldukça kritik bir zaman dilimi. Yeterli koruma ve barınma eksikliği, hayatta kalmak için temel insan ihtiyaçlarına erişememe, altyapı ve hizmetlerin yok olması ile birleştiğinde, afet sonrası yapılacak müdahalenin hızı, hayatta kalma veya ölüm arasındaki belirleyici faktör oluyor. Bu nedenle yarışma teması hem afet öncesinde ve esnasında kullanılabilecek ürünleri hem de afet sonrasında ihtiyaç duyulabilecek ürünlerin tamamını kapsamakta” diye açıkladı. 


Yurt dışı eğitimde aylık 36 bin TL destek

Yarışmada bazı eserlerin üretime geçme şansı yakalarken, proje sahibi tasarımcıların da ihracatçı firmalarda istihdam edildiği bilgisini veren Tecdelioğlu, “Seçici Kurul toplantısı sonrasında dereceye giren tasarımcılarımıza toplam 260 bin TL’lik para ödülü verilecek. Para ödülünün yanı sıra dereceye giren tasarımcılara yurt dışı eğitim burs hakkı tanınıyor. Yarışma kapsamında bugüne kadar toplam 89 tasarımcı yurt dışı eğitime gönderildi.  Yarışmada her bir kategoride birinci olan tasarımcılara yurt dışı eğitim burs hakkı tanınacak. Yurt dışı eğitiminde aylık 36 bin TL yaşam gideri ve eğitim faturaları karşılanacak” diye ifade etti.


Birincilere uluslararası fuar kapısı açılacak

Yarışmada her bir kategoride birincilik ödülü alan yarışmacıların uluslararası fuarlara götürüleceğini de kaydeden Tecdelioğlu, “Yarışmamızda dereceye giren tasarımcılar ödüllü projeleri ile Uluslararası Tasarım Yarışmaları’na katılım gösterdiklerinde masrafları 500 Euro’ya kadar Birliğimiz tarafından desteklenecek. Yarışmanın kazanılması durumunda Ödül Töreni’ne katılım için bin Euro’ya kadar konaklama, ulaşım ve vize masrafları yine Birliğimizce karşılanacak. Her bir kategoride dereceye giren tasarımcıların ödül kazandıkları projelerinin tescil, faydalı model veya patent masrafları, ilgili ödeme belgelerinin Birliğimize ibrazına istinaden 2 bin TL’ye kadar desteklenecek” cümlelerini aktardı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM