Cumhuriyetin 100. yılında Anadolu’nun dört bir yanında gerçekleştirdiği toplantılarla ‘Hayalimizdeki Türkiye’ manifestosunu anlatan TÜRKONFED, bu yılın son buluşmasını Ankara’da gerçekleştirdi. Anıtkabir ziyareti ile başlayan TÜRKONFED 100. Yıl Zirvesi’nde TÜRKONFED’in Ankara temsilciliğinin de açılışı yapıldı.
Cumhuriyetin kazanımlarına ve mirasına sahip çıkmayı kurumsal varlık ve devamlılık meselesi olarak gördüklerini söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Ancak Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına miras olarak taşıdığımız orta gelir tuzağına ne yazık ki orta eğitim tuzağı da eşlik ediyor. İyi eğitilmiş iş gücünde geriye düşmemek için özgürlükçü ve yenilikçi, teknolojiyle bütünleşik bir eğitim sistemi reformuna ihtiyacımız var. Biz de TÜRKONFED olarak 2024 yılı için ana çalışma alanlarımızdan birini orta eğitim tuzağı olarak belirledik” dedi.
Sönmez: Ortak akıl ve vizyon arayışımızı paylaştık
Geçtiğimiz yıl Aralık ayında Adana’da gerçekleştirdikleri zirve ile 100. Yıl Buluşmaları’nı başlattıklarını hatırlatan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “TÜRKONFED olarak bizim için Cumhuriyetin kazanımlarına ve mirasına sahip çıkmak bir kurumsal varlık ve devamlılık meselesidir. Bu anlayışla yıl boyunca Anadolu’da 30’un üzerinde etkinlik, toplantı ve kongre düzenledik. Eğitimden kadına, KOBİ’lerimizden gençlere, ülkemizin ikinci yüzyıl kalkınmasına destek verecek ve değer yaratacak kapasite geliştirme programlarını, eğitimleri ve teknik destekleri yönlendirdik. Gittiğimiz her ilde, kamu ve yerel yönetimler, iş dünyası ve akademi temsilcileriyle bir araya gelerek, ortak akıl ve vizyon arayışımızı paylaştık” dedi.
Turan: Gelecekte özgür, farklılıklara saygı duyan bireylere ihtiyacımız var
Küresel rekabette ve toplumsal kalkınmada ileri gidebilen ülkelerin, nitelikli bir eğitime ve iyi işleyen bir eğitim sistemine sahip olduğuna dikkat çeken TÜSİAD Başkanı Orhan Turan, “Eğitim politikalarımızı ve müfredatımızı çağın gereksinimlerine uygun hale getirmek, bu konuda bilimsel, veriye dayalı reformlar ve bütüncül politikalarla ilerlemek önem taşıyor. Fen, teknoloji, mühendislik, matematik alanlarındaki mesleklerin, bununla beraber sosyo – duygusal beceriler gerektiren iletişim ve iş birliğinin giderek önem kazandığı bir dünyadayız. Dünya Ekonomi Forumu’nun “İşlerin Geleceği 2023” raporuna göre; sadece 5 yıl içerisinde her 4 işten 1’inin değişime uğrayacağı öngörülüyor. Gelecekte yaratıcı, özgür, farklılıklara saygı duyan bireylere hem toplumsal yaşamda, hem de iş yaşamında her zamankinden daha çok ihtiyaç duyacağız” dedi.