Pazar, Aralık 29, 2024

Hayat İyi Yaşam Merkezi ile depremzedeye psikolojik destek

Hayat Holding tarafından Malatya Samanköy’de faaliyete geçen Hayat İyi Yaşam Merkezi açıldı. Depremin yaralarını sarmak için var güçleriyle çalıştıklarını söyleyen Hayat Holding İcra Kurulu Başkanı M. Avni Kiğılı, İlk fazda amacımız başta çalışanlarımız ve iş ortaklarımız olmak üzere, bölgedeki tüm vatandaşlarımızın temel ihtiyaçlarını giderebilmekti. Ancak temel ihtiyaçları karşılamak ne kadar hayati ise, depremin yol açtığı acıları ve çaresizliği iyileştirmeye katkıda bulunmak da o kadar önemli. Bu nedenle, ikinci fazda kurumsal destek amacımızı bölgedeki vatandaşlarımızın orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarını karşılamak odağında planladık. Bu çalışmalardan edindiğimiz en önemli izlenim yaşanan travmanın etkisini azaltacak psikolojik ve sosyal desteğe olan ihtiyaçtı. Özellikle bebekler, çocuklar, gençler ve yaşlılar için sürecin oldukça zorlayıcı olduğunu tespit ettik. Hayat İyi Yaşam Merkezi projesinin temelleri bu tespitler üzerine inşa edildi” diye konuştu.


“Projenin çıktıları eğitim ve refah düzeyine katkı sağlayacak”

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran ise“Bu projenin çıktılarının beklenen etkisi kısa vadede depremden etkilenen bireylerin desteklenmesi ve sosyal entegrasyonun sağlanması iken, orta ve uzun vadede bölgedeki eğitim ve refah düzeyinin yükselmesine katkıda bulunmak. Çalışmalara başlayalı çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen, Hacettepe Üniversitesi’nin bilimsel birikimi ve deneyimi Hayat İyi Yaşam Merkezi’ni ziyaret eden üç bini aşkın vatandaşımızla paylaşıldı. Şu ana kadar Hayat İyi Yaşam Merkezi’nde gönüllü olarak hizmet veren 30 Hacettepe Üniversitesi personeli; ergoterapi, anne ve bebek destek, 65 yaş üstü özel ve sosyal destek, sanatla gelişim ve oyunla gelişim destek odalarında faaliyet gösterdiler” dedi. Prof. Dr. Güran, çocuk ve gençlere yönelik erişkin eğitimi faaliyetleri ve okuma yazma eğitimleri de dahil olmak üzere farklı konularda akademik çalışmalarının devam ettiğini söyledi. 

Bölge halkının sosyal ihtiyaçları göz önüne alınarak grup çalışmaları ve sohbetleri ile psikososyal rehabilitasyona katkı sağlandığını da ifade eden Prof. Dr. Güran, “Bu süreçlerde bireysel ihtiyacı olduğunu saptadığımız vatandaşlarımızı ise devletimizin bölgedeki ilgili kurum ve kuruluşlarına yönlendirmekteyiz. Hayat İyi Yaşam Merkezi sayesinde bölgede hizmet sağlayan Hacettepe Üniversitesi çalışanları, üniversitemizin toplumla daha yakın ilişkiler kurmasına, akademik kabiliyetlerimizin toplumumuzun yararına, toplumumuza ulaşmasına ciddi katkılar sağlıyorlar” cümlelerini kullandı.


Hacettepe Üniversitesi’nden rehabilitasyon desteği

20 bin depremzedenin konakladığı 3 bin 800 konteyner kapasiteli Malatya Samanköy Konteyner Kenti’nde 1 dönüm arazi üzerine kurulan Hayat İyi Yaşam Merkezi’nde her bir konteyner alanı, konteyner kentteki depremzedelerin farklı ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak tasarlandı. Merkezde; 4 bin kitaplık bir kütüphane, bilgisayar odası, anne ve bebek destek ünitesi, 65 yaş üstü destek ünitesi, ergoterapi ünitesi, oyunla gelişim ve sanatla gelişim üniteleri ile etüt ünitesi ve iki büyük çamaşırhane bulunuyor.

Hacettepe Üniversitesi iş birliğiyle kurulan Hayat İyi Yaşam Merkezi akademik donanımıyla da ön plana çıkıyor. Üniversiteden konusunda uzman eğitmenlerle uygulamalı olarak gerçekleştirilen atölye çalışmalarında depremden en çok zarar gören bebeklerin, çocukların, gençlerin ve yaşlıların psikolojik ve sosyal ihtiyaçlarına odaklanılırken; zihinsel, bilişsel ve fiziksel gelişimleri önceliklendirilerek orta ve uzun vadede rehabilite edilmeleri hedefleniyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM