Cumartesi, Kasım 23, 2024

Kalp hastalıkları tedavisinde teknolojinin önemi

İzmir Özel Sağlık Hastanesi’nin düzenlediği bilgilendirme seminerine konuk olan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu, ‘Kalp sağlığına dair öneriler’ başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Yürekten Dokunuşlar Derneği (YÜDOP) üyelerinin de katıldığı seminerde Uzm. Dr. Serdar Biçeroğlu kalbin görevi, kalp hastalıklarının tanısı ve tedavi süreçleri hakkında ayrıntılı bilgiler verdi.
Kalbin tüm organlar için yaşamsal bir öneme sahip olduğunu belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu, otonom bir organ olan kalbin sürekli çalıştığını ve hayat boyunca korunması gerektiğine dikkat çekti.


Kalp hastalıklarında tanı ve tedavi

Günümüzde artan stres, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, obezite gibi nedenlerle artış gösteren kalp hastalıklarına bağlı ölüm oranının hala ilk sıralarda yer aldığını söyleyen Uzm. Dr. Serdar Biçeroğlu, “Gelişen teknolojiyle birlikte, kalp hastalıklarında daha etkin tedaviler uygulanıyor. Tarihsel gelişmeler eşliğinde değerlendirecek olursak tıp dünyası her daim kalp hastalıkları ile ilgili heyecan verecek bir yeniliği sunmayı başarmıştır. Başarılı her yeniliğe rağmen beklenti karşılanamamıştır. Kalp damarı hastalıklarının anlaşılması yeni tedaviler gelişmesine fırsat verse de hala kalp krizini önceden gösterecek bir tetkik geliştirilememiştir.
Kalbi besleyen damarların görüntülenmesi (koroner anjiyografi) hastalıkların anlaşılması için fırsatlar vermiştir. Zaman içinde teknolojinin ilerlemesi ile ince, kıvrımlı, tam tıkalı damarlara balon yapmak ve stent yerleştirmek imkanlı hale gelmiştir. Stentlerin kullanılması farklı bir durum oluşturmuş, stent yerleştirmede hastalığın fazı ve tipi daha fazla önem kazanmıştır. Stentler ile birlikte kullanılan ilaçların gelişmesi başarıyı artırmış ölüm oranları azalmıştır” dedi.


Teknoloji avantaj sağlıyor

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Serdar Biçeroğlu, gelişen teknolojiyle birlikte koroner görüntülemede kullanılan bilgisayarlı tomografilerin tanı ve tedavi sürecinde avantaj sağladığına dikkat çekti.
Biçeroğlu, “2000’li yılların başında kalp MR’ı üzerinde yoğunlaşan görüntüleme teknolojisi zaman içinde hareketli bir organ olan kalp görüntülenmesinde pratik olmadığı için alternatif aratmıştır.
İşte tam olarak bu zaman diliminde koroner görüntülemede bilgisayarlı tomografiler kullanılmaya başlanmıştır. Bu alanda teknolojik ilerleme hızlıca bilim ile buluşup hastalığın anlaşılması konusunda yardımlar sunmaya başlamıştır. Görüntülemeden elde edilen veriler ile uygulanan hastaların takibi birleştirilip bilimsel neticeler elde edilmiştir. Bu bilgiler ışığında risk grupları daha doğru tespit edilmeye başlanmıştır. Tüm damarların görüntülenmesinden elde edilen bilgi ile diğer tüm damarlardan daha ince olan kalp damarlarının hastalıkları hakkında bilgi sahibi olunabilmiştir” ifadelerini kullandı.


Hareket edin, sigaradan uzak durun!

Kalp hastalıklarını önlemek için hareketli bir yaşam ve beslenme düzenine dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Uzm. Dr. Serdar Biçeroğlu, “Dünya sağlık örgütü ve Amerikan kardiyoloji Derneğinin biz hekimlere sunduğu kalp sağlığı anayasası var. Kalp sağlığının korunması için düzenli hareket ve beslenme önemli. Bunun yanında obezite, sigara ve alkol kullanımı, kolesterol ve hipertansiyon kalp hastalıkları riskini artırmaktadır. Kalp sağlığını korumak için bazı psiko sosyal faktörler de belirleyici olabiliyor. Gelir düzeyi, eğitim düzeyi, çevresel etkenler ve kronik stres de riski artırıyor. Meyve sebze, tam tahıllar, bakliyat, zeytinyağı ve omega3 yönünden zengin balıkların tüketilmesini öneriyoruz. Tuz, şeker, doymuşyağ, karbonhidrat ,işlenmiş etten ve katkı maddeli gıdalardan uzak durmak da çok önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM