İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği, ihracat pazarlarını genişletmek ve mevcut pazarlarda etkinliğini artırmak için çalışmalarına devam ediyor. Birlik, Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonu ve İstanbul İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği organizasyonuyla ‘Moritanya – Senegal Genel Ticaret Heyeti’ etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinliğe heyet başkanı olarak katılan Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç, “Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak makro ve sektörel ihracat stratejilerinin oluşturulmasına öncülük ediyor, ihracatçılarımızı geleceğe hazırlıyoruz” dedi.
“İki ülkeye ticaretimiz her geçen gün artıyor”
Çeşitli sektörlerden ihracatçı firmaların katılım sağladığı organizasyona dair konuşan Güleç, “Ticaret Bakanlığımızın koordine ettiği İslam İşbirliği Teşkilatı Ülkeleri Stratejisi’nde ziyaret edeceğimiz tüm ülkeler, geçmişten bugüne ikili ilişkilerimizin iyi olduğu ülkeler. Bu minvalde ihracatçı firmalarımızla birlikte Moritanya ve Senegal’e ticaret heyeti ziyareti gerçekleştirdik. Görüşmelerimiz oldukça verimli geçti. Bu doğrultuda ziyaret gerçekleştirdiğimiz her iki ülkeye yönelik ticaretimiz de her geçen gün artıyor ve ihracatta güzel sonuçlar alıyoruz. Yeni görüşmelerimiz neticesinde bunun ilerleyen süreçte daha da artacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.
Senegal ve Moritanya liman olanaklarıyla dikkat çekiyor
Hedef ihracat pazarları açısından Afrika coğrafyasının verimli bir ticaret ortamı oluşturduğuna değinen Güleç,“Moritanya ve Senegal Afrika kıtasının en önemli ülkelerinden. Bölgeye yönelik ticari faaliyetlerimiz her geçen gün artıyor. Senegal’e 2022’de 637 milyon dolar, Moritanya’ya da 208 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Her iki ülke de Türk ürünlerini seven ve bize sıcakkanlı yaklaşan ülkeler. Biz de mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü olarak pazarda daha çok yer edinmek adına çeşitli görüşmeler gerçekleştirdik, bu görüşmelerin sonuçlarını 2024 yılında pozitif bir şekilde almayı bekliyoruz. Senegal ve Moritanya hem coğrafi konumları hem de liman olanakları ile dikkat çeken ülkeler. İşin bu tarafından baktığımızda bölgeye yönelik ticaretimizde önemli bir iş birliği merkezi olması da mümkün” cümlelerine yer verdi.
Türk Hava Yolları’nın Dakar’a karşılıklı yolcu ve kargo seferlerinin olmasının da bölgeye lojistiği kolaylaştıracak unsurlar arasında yer aldığını vurgulayan Güleç, “İlerleyen süreçte Senegal ve Moritanya üzerinden bölgeye ihracatımızın hacimsel olarak büyümesini bekliyor ve bunun gerçekleşmesi için yoğun faaliyetler yürütüyoruz” diye konuştu.