Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Şirketlerde çoklu ortaklık yapısını tercih etmiyorum”

İntegral Yatırım, Borsa İstanbul’da 2023’ün son organizasyonuna ev sahipliği yaptı. Finansal okuryazarlığı geliştirmek amacıyla düzenlenen VİOP ve Hisse Yatırım Stratejileri Semineri’nde konuşan Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Arzova, temel mali tabloların enflasyondan etkilendiğine dikkat çekti. Arzova, “Şirketlerin ortaklık yapıları yatırım yapma kararı almak için önemli bir gösterge. Çoklu ortaklık yapısı varsa kendi adıma tercih etmiyorum. Şirketler banka kredisi almanın maliyetli olduğu durumlarda birbirlerine kredi tanımlıyorlar; bu takip etmek için önemli bir alan. İşletmenin mali borçlarını azaltıp ticari borçlarını artırması sektörle ne kadar uyumlu, bakmakta fayda var” diye konuştu.


“Muhasebe ilkelerine dikkat edilmeli”

Mali analizin başarı koşulları ve sınırlarına ilişkin de iki unsurun önemine dikkat çeken Prof. Dr. Arzova, “Analizin temelini oluşturan mali tabloların muhasebe temel kavramlarına ve genel kabul görmüş muhasebe ilkelerine uyularak hazırlanmış olmaları gerekir. Analizi yapanın yeterli bilgiye sahip olması ve samimi olması son derece önem taşırken; analizci, konu ile ilgili eğitim almış olmalı, muhasebe teori ve uygulamaları konusunda yeterli bilgiye sahip olmalı, tarafsız ve ön yargısız davranmalı” dedi. 


“Amaç fırsatları ve tehlikeleri ayırt etmek” 

Ekonomist Serdar Pazı ise seminerin vadeli işlem piyasasının sunduğu fırsatların ve tehlikelerin ayırt edilmesini kolaylaştırabilmek amacıyla düzenlendiğini belirtti. Vadeli işlem piyasasının 3 temel amacı olduğunu söyleyen Pazı, “Korunma, yatırım ve arbitraj. Vadeli işlem opsiyon tarafında en büyük ayrıcalık ise kaldıraçlı işlem yapabilmek” ifadelerini kullandı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM