Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Tarımın değerini bilen nesiller yetişmesine aracılık edeceğiz”

SEZA NUR ALPDÜNDAR

İzmir Ticaret Borsası (İTB), İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ve Türkiye İş Bankası’nın katkılarıyla düzenlenen “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Toprak ve Çocuk” Konulu Canlı Resim Yarışması’nın ödül töreni ve sergisi gerçekleştirildi. Toprak ve Çocuk Programı kapsamında düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli, “Bu tür yarışmalarla daha çok çocuğun toprakla buluşmasını sağlayacaklarını belirterek, “Daha çevreci, doğayla barışık, toprağın ve üretimin değerini bilen, tarımsal alandaki büyük emeğe saygı duyan nesiller yetişmesine aracılık etmeyi sürdüreceğiz” dedi.


“Çocukların çevre bilinciyle büyümesini hedefliyoruz”

Toprak ve Çocuk programını hayata geçirirken, çocukların çevre bilinciyle büyümesini hedeflediklerini aktaran Kestelli, “Borsa olarak, yarınları emanet edeceğimiz çocuklarımızı doğal hayatla tanıştırmak adına Toprak ve Çocuk programımız kapsamında çok sayıda etkinlik gerçekleştiriyoruz. Bunlardan biriside İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinde, 2 Aralık tarihinde, ilkokullara yönelik “Cumhuriyetimizin 100. Yılında Toprak ve Çocuk” konulu canlı olarak gerçekleşen bir resim yarışması oldu. Yarışmaya toplam 101 ilkokul öğrencisi katıldı. Tüm öğrencilerimizin aynı anda çizdikleri resimler, Borsamızın iki üyesi ile Milli Eğitim İl Müdürlüğünün görevlendirdiği üç resim öğretmeninden oluşan beş kişilik jüri tarafından titizlikle incelendi. 1 ve 2. Sınıflar ayrı bir kategoride; 2 ve 4. Sınıflar ise bir diğer kategoride ele alındı. Her bir kategoriden ilk üç ve bir mansiyon olmak üzere dört öğrencimiz ödül almaya hak kazandı. Yine her kategoriden 11’er öğrencimizin eserleri de sergilenmek üzere seçildi. Yani toplamda ödül alanlar dahil bugün birbirinden özel 30 resmin yer aldığı bir serginin açılışını gerçekleştirmiş olacağız. Bu yarışmayla evlatlarımızın güzünü, aklını doğaya çevirmelerini arzuladık. Bundan sonra da bu tür yarışmalara, etkinliklere devam edeceğiz. İş Bankası’nın da katkılarıyla daha çok çocuğumuzun toprakla buluşmasını, ekim-dikim yapmasını, hasat ve üretim süreçlerine katılmasını sağlayacağız. Daha çevreci, doğayla barışık, toprağın ve üretimin değerini bilen, tarımsal alandaki büyük emeğe saygı duyan nesiller yetişmesine aracılık etmeyi sürdüreceğiz” ifadelerinde bulundu. 


“Gençlerin yetkinliklerini tarımda kullanmaları geleceğimize katkı sağlayacak”

İş Bankası Tarım Bankacılığı Pazarlama Bölümü Müdürü Kerem Akıner, “Türkiye gerek üretim değeri gerekse ekilebilen arazi büyüklüğüyle dünyanın önde gelen tarım ülkelerinden biri. Jeopolitik konumu nedeniyle hem Avrupa Birliği hem de Rusya ve Orta Doğu ülkeleri için önemli bir tarım ve gıda ürünleri tedarikçisi. Bunun yanısıra verimli topraklarımız ve dört mevsimi yaşadığımız iklim koşuları nedeniyle Türkiye’de tarım çok önemli bir potansiyel barındırıyor” dedi.

Dünyada ve ülkemizde tarım sektörü ve gıda güvenliğinin ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirten Akıner, “Su ve doğal kaynaklarının sınırlı olması, kimyasalların sorumsuzca kullanımı, pazarlama ve lojistik gibi sorunlar ilk sıralarda. 2050 yılı için yapılan projeksiyonlarda nüfusun 10 milyara ulaşacağı, bu nüfusun beslenebilmesi için de tarım ürünlerinin yüzde 75 artırılması gerçeğiyle karşı karşıyayız. Bu sorunlara çözüm olacak adımları atmalıyız. İklim değişikliğine karşı tarımsal üretimde adaptasyon stratejileri geliştirmeliyiz. Çevreye saygılı, yeni üretim modelleri benimsemeliyiz. Sadece tarım sektörünü geliştirmek yetmiyor. Gelecekte üretimi yapacak üreticileri geliştirmemiz gerekiyor. Gün geçtikçe çok dada fazla suyun, çevrenin, doğanın değerini bilen çocukları gördükçe geleceğe daha umutlu bakıyoruz. Yeni nesillerin yetkinliklerini tarım alanında kullanmaları geleceğimize büyük katkı sağlayacak” diye konuştu.


“Çocuklar Tarım ve Çocuk Projesiyle bilinç kazanıyor”

İzmir Milli Eğitim Bakanlığı İzmir İl Müdür Yardımcısı İlker Erarslan da “Geleceğimizin teminatı olan öğrencilerimizle birlikte bu projede birlikte olmanın mutluluğu içindeyiz. Toprak ve Çocuk Yarışması vesilesiyle çocukların tarım, toprak, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmesi noktasında projenin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

TARİŞ Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü ve İTB Yönetim Kurulu Üyesi Güngör Şarman ise “Çocuklarımız geleceğimiz, ışıl ışıl parlıyorlar. Çalışmaların hepsi birbirinden güzel. Herkesi tebrik ediyorum” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM