Firmalar için profesyonel hizmetler üreten Mercer, ‘2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırması’nın sonuçlarını paylaştı. Araştırma sonuçlarına göre, 2024 yılında Egeli firmalar çalışanlarına ortalama yüzde 50 ücret artışı yapmayı planlıyor. Önceki senelerde enflasyon oranına göre ilerleyen ücret artışlarının 2021 yılından bu yana asgari ücret artış oranlarıyla paralellik gösterdiği görüldü.
Firmaların %60’ı tek ücret artışı planlıyor
Mercer’e göre, Ege Bölgesi’ndeki firmaların ağırlıklı olarak ocak ve temmuzda ücret artışı yaptı. Ege bölgesi firmalarının yüzde 66’sı yılda iki kez artış yaparken, yüzde 22’si 3 kere artış gerçekleştirdi. 2024 öngörülerine bakıldığında ise araştırmaya katılan firmaların yaklaşık yüzde 60’ı tek ücret artışı, yüzde 40’ı iki veya daha fazla ücret artışı planladığını ifade etti.
Araştırmaya göre, bölgedeki iş grupları özelinde baz ücret artışlarında ilk sırada yüzde 115 ile mühendislik yer aldı. Mühendisliğin ardından en fazla ücret artışı görülen diğer iş kolları sırasıyla tedarik zinciri, finans, satış-pazarlama ve üretim oldu. Yeni işe alımlarda ise bölgede en yüksek ücretlendirilen rollerin başında bilgi işlem geldi.
“İzmir, ücret artışlarında İstanbul ile farkı kapatıyor”
Mercer Ege Bölge İş Geliştirme Direktörü Seyyal Karakaya, araştırma sonuçlarının iş dünyasında ücret stratejilerinin belirlenmesi ve çalışan maliyetlerinin yönetilmesinde önemli bir referans noktası olduğunu ifade etti. Karakaya, “Türkiye 100 kabul edildiğinde, 3 puan yukarıda yer alan İstanbul en yüksek ücretlendirilen bölge olurken, İzmir / Manisa hinterlandı 4 puan aşağıda kalmakla birlikte İstanbul ile arasındaki farkı kapatmaya devam ediyor. Ücret ve yan haklarla ilgili hem Ege bölgesi özelinde hem de tüm Türkiye özelinde hazırlanmış politika ve uygulamaları da bu çalışmamızda inceliyoruz. Bölge firmalarının, son 2 yıldır çalışan devir hızında artan rekabeti yüksek oranda ücret artışlarıyla yönettikleri, bunun yanı sıra çalışanlarına sağladıkları yan hakları da geliştirdikleri görülüyor” diye konuştu.