Cuma, Eylül 20, 2024

Konutların turizm amaçlı kiralanması için izin belgesi zorunlu hale geldi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konutların Turizim Amaçlı Kiralanması Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelik 18 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. 

Yayımlanan yönetmelikte,  konutların yerli ve ya yabancı turistlere tek seferde 100 gün veya 100 günden daha kısa süreyle tazim amaçlı kiralanması, izin belgesi başvurularında uygulanacak işlemleri konutların nitelikleri, izin belgeleri sahiplerinin uyumak zorunda oldukları hükümler ve kullanıcı ile izin belgesi sahibinin karşılıklı hak ve yükümlülüklerine ilişkin hükümler yer aldı. 

Buna göre, İzin belgesi gibi işlemler e-Devlet üzerinden yapılabilecek. İzin belgesinde yer alacak bilgiler için İzin belgesi sahibinin adı veya ticaret unvanı, konutun adresi, izin belgesi tarihi ile konutun bulunduğu ilin plaka kodu ile başlayan belge numarası, konutta konaklayabilecek azami kişi sayısı, bilgilerinin yer verilmesi zorunlu oldu. 

Ayrıca, bakanlıkça hazırlanarak soğuk damga ile işaretlenmiş plaketin, turizm amaçlı kiralama yapılan konutun girişine asılması  ve üzerinde ‘Turizm amaçlı konut’ yazısının bulunması zorunlu oldu. 

İzin belgesi için başvuruda bulunacak kişilerin, türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı veya nüfus cüzdanı fotokopisi, yabancı uyruklu ise pasaport fotokopisi ile yabancı kimlik numarası ve ya vergi kimlik numarası ibrazı zorunlu olacak. 


Konutlarda aranılan nitelikler

Turizim amaçlı günlük kiralanacak kullanılacak konutla zorunlu olacak niteliklerde ise en az bir yatak, tuvalet-banyo, yaşam alanı ile mutfak olması, konutta soğuk ve sıcak su, yatak odalarında nitelikli yatak, kişi başı bir yastık, yastık kılıfı, çarşaf, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, banyoda kişi başı yüz ve banyo havlusu bulunması,  kimyevi yangın söndürücüler ile banyo-tuvalet hariç sabit ayrımı olan tüm bölümlerde yangına karşı duman dedektörü, kapı arkalarında kaçış merdiveninin yerini gösteren kroki, konutta kullanılan tefriş, dekorasyon, donanım ve cihazların standartlara uygun, temiz ve bakımlı ve çalışır durumda olması, konutun kapasitesinin belirtilmesi zorunlu oldu. 

Konutların tek seferde 100 gün ve 100 günden daha kısa süreyle tazim amaçlı kiralanmasına ilişkim usul ve esasların belirlendiği yönetmelik 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM