Pazartesi, Eylül 16, 2024

“Vatandaşın sağlığını tehlikeye atan firmalara geçit vermedik, vermeyeceğiz”

Piyasa Gözetimi Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu 5. Toplantısı Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve ilgili tüm kurumların katılımı ile gerçekleştirildi. Bolat, Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Yaptıkları denetimlerle vatandaşların güvenli ürün kullanmasını sağladıklarını ve kurallara uyan iktisadi işletmecileri haksız rekabete karşı koruduklarını belirten Bolat, “Kurallara uymayan, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan, piyasada rekabeti bozan firmalara geçit vermedik, vermeyeceğiz” dedi.

Ürünlerin ilgili mevzuata uygun olarak, güvenli şekilde üretilmesinin ve ithal edilmesinin temel görevleri arasında geldiğini aktaran Bolat, “Başta imalatçılar ve ithalatçılar olmak üzere, iktisadi işletmeciler, kurallara uygun olarak ürünlerini piyasaya sunmak zorundadırlar. Kamu kuruluşları olarak bizler de hem iç piyasada hem de ithalat aşamasında denetimler yapıyoruz. Bu denetimlerle bir yandan vatandaşlarımızın güvenli ürün kullanmasını sağlıyor diğer yandan da kurallara uyan iktisadi işletmecileri haksız rekabete karşı koruyoruz. Kurallara uymayan, vatandaşın sağlığını tehlikeye atan, piyasada rekabeti bozan firmalara geçit vermedik, vermeyeceğiz” diye konuştu.


“Merdiven altı üretimle daha etkin mücadele edebiliyoruz”

2021 yılında yürürlüğe koyulan Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu’nun içeriğine dair bilgiler veren Bolat, “İlk olarak üretici, yetkili temsilci, ithalatçı ve dağıtıcıların her birinin sorumluluklarını net olarak belirledik. Bunun yanında izlenebilirlik konusunu da kanunumuza ekleyerek büyük bir boşluğu doldurduk. Bu düzenleme ile merdiven altı üretimle ve bunun yol açtığı sorunlarla daha etkin mücadele edebiliyoruz. Bir diğer önemli konu ise geri çağırma kavramı. Bu kanunla artık piyasada bulunan ürünlerin toplatılmasının yanı sıra kullanıcıların elindeki güvensiz ürünlerin de geri çağrılması, hukuki altyapıya kavuşturulmuş oldu. Diğer taraftan, yurt dışında ‘Türk Malı’ imajının önemini de dikkate alarak ihraç edilecek ürünlerin de güvenli olmasını sağlayacak hükümler getirildi” şeklinde konuştu.


“2023’te 10 bin 881 ürün partisi uygunsuz bulundu”

Piyasada ve ithalatta yürüttükleri denetimin en büyük etkisinin caydırıcılık olduğunu savunan Bolat, “Tamamlamakta olduğumuz 2023 yılında, iç piyasada gıda, makine, tekstil, beyaz eşya, yapı malzemesi gibi pek çok ürün grubuna yönelik toplam 233 bin ürün partisi denetlenmiş ve bu ürünlerin 10 bin 881 partisi uygunsuz bulunmuştur. Mevzuatlara uygun olmayan ürünler, taşıdıkları risklere göre piyasadan toplatılmış, geri çağırılmış veya imha edilmiştir. Ayrıca, ilgili taraflara da ağır idari para cezaları da uygulanmıştır” dedi.


“Eylem Planı’nı 2024 yılında uygulamaya başlayacağız”

Bugün düzenlenen toplantının önemli olduğunu söylediği sonuçlarından birinin de 2024-2025 dönemi çalışmalarının temelini oluşturacak olan yeni Ulusal Piyasa Gözetim ve Denetim Eylem Planı’nın kabul edilmesi olacağını belirten Bolat, “Eylem Planını bugün burada kabul ederek 2024 yılında uygulamaya başlayacağız” ifadesine yer verdi.

Konu ile ilgili sosyal medya hesabından da açıklamada bulunan Bolat, “Yetkili kuruluşlarımızın, sektör ve tüketiciler ile iş birliği içinde daha çok çalışmaya istekli olduklarını biliyoruz. Önümüzdeki dönemde ilgili tüm aktörlerin süreçte aktif rol aldığı daha etkin bir denetim ve gözetim ekosistemi oluşturulması en önemli önceliğimiz. Bu koordinasyon ile piyasalarda güvensiz, standartlara uygun olmayan ürünlerin bulunmasına izin vermeyeceğiz. Ekonomimizin ve toplumumuzun refahını arttırmanın sac ayaklarından olan piyasa gözetim ve denetimine hak ettiği önemi göstererek, tüketicilerimizi ve uygun standartlarda üretim yapan imalatçılarımızı korumak için durmadan çalışmaya devam edeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM