Pazartesi, Eylül 16, 2024

Küresel gıda fiyatları aralık ayında geriledi

FAO Gıda Fiyat Endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre gerilerken, en keskin düşüş uluslararası şeker fiyatlarında yaşandı


Dünya çapında ticareti yapılan bir dizi gıda emtiasının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, aralık ayında kasım ayına göre yüzde 1,5 ve Aralık 2022’ye göre yüzde 10,1 düşüşle ortalama 118,5 puan oldu.

Endeks, 2023’ün tamamı için bir önceki yılın ortalama değerinden yüzde 13,7 daha düşük olurken, söz konusu dönem boyunca sadece uluslararası şeker fiyat endeksi bir önceki yıla göre yükseliş gösterdi.


Tahıl fiyatlarının yükselmesine lojistik aksaklıklar neden oldu

FAO Tahıl Fiyatları Endeksi, buğday, mısır, pirinç ve arpa fiyatlarının yükselmesiyle kasım ayına göre yüzde 1,5 arttı ve bu artış kısmen başlıca ihracatçı ülkelerden nakliyatları engelleyen lojistik aksaklıklardan kaynaklandı. FAO Tahıl Fiyat Endeksi’nin bir parçası olan Pirinç Fiyat Endeksi, El Nino’nun pirinç üretimi üzerindeki etkisine ilişkin endişeler ve Hindistan’ın uyguladığı ihracat kısıtlamalarının ardından yüzde 21’lik bir artış kaydetmesine rağmen, 2023 yılının tamamı için 2022 ortalamasının yüzde 15,4 altında kaldı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi ise palm, soya, kolza tohumu ve ayçiçeği tohumu yağı alımlarındaki durgunluğu yansıtarak Kasım ayına göre yüzde 1,4 geriledi. Özellikle soya yağı, biyodizel sektöründen gelen talepteki yavaşlamanın yanı sıra Brezilya’nın önemli ekim alanlarında iyileşen hava koşullarından etkilendi. 2023 yılının tamamı için bu endeks bir önceki yılın seviyesinin yüzde 32,7 altında kaldı.


Şeker Fiyat Endeksi, dokuz ayın en düşük seviyesinde

FAO Şeker Fiyat Endeksi kasım ayına göre yüzde 16,6 gerileyerek dokuz ayın en düşük seviyesine indi, ancak yine de Aralık 2022’ye göre yüzde 14,9 artarak yüzde 9 artış gösterdi. Şeker fiyatlarındaki düşüşte Brezilya’daki güçlü üretim temposunun yanı sıra Hindistan’da etanol üretimi için şeker kamışı kullanımının azalması etkili oldu.

FAO Et Fiyat Endeksi, Asya’dan domuz eti için devam eden zayıf ithalat talebinin etkisiyle kasım ayına göre yüzde 1,0 düşerek Aralık 2022’deki seviyesinin yüzde 1,8 altına geriledi. Büyük üretici bölgelerdeki ihraç edilebilir arz bolluğuna rağmen büyükbaş ve kanatlı eti için bölgesel alım ilgisi de yavaşladı. Buna karşın küçükbaş hayvan eti fiyatları tatil öncesinde yükseldi.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Aralık 2022 değerinin yüzde 16,1 altında kalmasına rağmen kasım ayına göre yüzde 1,6 artış gösterdi. Aylık artışa, tatil sezonu öncesinde Batı Avrupa’daki güçlü iç satışlarla desteklenen tereyağı ve peynir için daha yüksek fiyat teklifleri neden oldu. Aynı zamanda, güçlü küresel ithalat talebi uluslararası tam yağlı süt tozlarının yükselmesine de yol açtı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM