Perşembe, Eylül 19, 2024

“Türkiye’de yatırım bankacılığı yeniden yapılandırılmalı”

yatırım

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) tarafından, Yeşil Finansman için Yatırım Bankacılığı Reformu başlıklı değerlendirme notu paylaşıldı. Dünya’da yaşanan iklim ve sürdürülebilirlik odaklı politikalar çerçevesinde yerel yönetimlerin finansal yönetim kapasitelerinin güçlendirilmesi ihtiyacının, bu kurumlara yönelik kalkınma ve yatırım bankacılığı üzerinde tekrar düşünülmesini kaçınılmaz kıldığı aktarılan değerlendirme notunda, Türkiye’de kalkınma ve yatırım bankacılığının özellikle dış çevrede yaşanan gelişmelere hızla uyum sağlayacak ve fonlara erişimini güçlendirecek bir şekilde yeniden yapılandırılmasının ele alınması gerektiği vurgulandı.


BM, 2030’a kadar yıllık 3,3-4,5 trilyon dolar fon gerektiğini tahmin ediyor

Değerlendirme notuna göre, IMF Küresel Finansal İstikrar Raporunda, 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için küresel iklim yatırımlarının 2030’a kadar yıllık yaklaşık 5 trilyon dolar, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ekonomilerde ise iklim değişikliğinin etkilerinin hafifletilmesine yönelik yatırım ihtiyacının 2 trilyon dolar seviyesinde olacağı öngörülüyor. Birleşmiş Milletler (BM) sürdürülebilir kalkınma amaçlarına ulaşılmasına yönelik hesaplamalarında, 2030 yılına kadar yıllık 3,3-4,5 trilyon dolar fona ihtiyaç bulunduğu tahmin ediliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ise Paris Anlaşması hedeflerine ulaşabilmek için temiz enerji başlığı altında gelişmekte olan ülkelerde 2030 yılına kadar yıllık yatırım ihtiyacının yıllık ortalamada 1,8-2,2 trilyon dolar seviyesinde olmasını öngörüyor. Tahmin ve hedefler bu şekilde olmakla birlikte 2023 yılı başına kadar olan dönemde yaklaşık 630 milyar dolar tutarında göreli olarak düşük bir kaynağın iklim finansmanı için ayrıldığı tahmin ediliyor. Bunun da sınırlı bir bölümü gelişmekte olan ülkeler tarafından kullanılıyor. 

KAYNAKTEPAV
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM