Pazartesi, Eylül 16, 2024

Gübretaş hisselerinde dikkat çekici gerileme

ENSAR ÇIRAK

Tarım Kredi Grubu’nun önemli iştiraklerinden Gübre Fabrikaları T.A.Ş. (Gübretaş), son bir ayda Borsa İstanbul’da (BİST) yaklaşık yüzde 57 değer kaybına uğradı. Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) bedelsiz sermaye artırımına onay vermemesi sonrası sert düşüş kaydeden Gübretaş hissesi, 360 TRY seviyesinden 150 TRY seviyesine kadar geriledi. Gübretaş tarafından yapılan açıklamada, sermaye artırımı talebinin, şirket ortaklarından İran menşeli Razi Petrokimya’nın taraf olduğu dava gerekçe gösterilerek reddedildiği duyuruldu. Şirketin yaşadığı hisse kaybını değerlendiren Borsa Mühendisi Serdar Şimşek, “Yıl bilançosu önemli. Yıl bilançolarında bir sıkıntı yoksa bu yıl tekrardan toparlar diye düşünüyorum” dedi.


“Şirket rasyoları istediğimiz oranda değildi”

Bilançolarda bozulan bir durum olup olmadığının iyi takip edilmesi gerektiğini açıklayan Şimşek, “Orada borçlar var mı, gelirlerde bir değişiklik var mı onu geçen seneyle bir kıyaslamak lazım. Biz bilançosunu çok beğenmiyorduk. Bu nedenle 1 ay sonra açıklanacak olan yıl bilançosunda bir toparlama var mı detaylı bakmak gerekiyor. Aslında zarardan kâra geçen bir şirket görünümündeydi ama hala şirket rasyoları istediğimiz oranda değildi. Bedelsiz reddi ve ardından İran olayı hisseyi zora soktu. Operasyon yiyen kâğıtlar ortalama en iyi 6 ay, genelde de 1 yıl toparlanamazlar. Bu süre 2 yıla kadar sürebiliyor” ifadelerine yer verdi.


“Hisselerin eski seviyeye gelmesi 5-6 ayı bulur”

Şirketin hisse fiyatları düşmeden önce 400 TRY seviyelerine yaklaştığını hatırlatan Şimşek, tekrar o seviyelere gelmesinin zaman alacağını belirtti. Gübretaş gibi bu tarz büyük düşüş yaşayan hisselerin toparlanmasının 5-6 ayı bulabileceğini belirten Şimşek, “Endeks hızlı hareket ederse 2-3 ay içerisinde de toparlanabilir. Yeni bir rekor kırmasa da en azından tepeye gelir” diye açıkladı. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM