Perşembe, Eylül 19, 2024

Mobilya ihracatı 2023’te %5 azaldı

Gürle: Ege Bölgesi’ne kayıtlı mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracatı 906 milyon dolar olarak gerçekleşti


Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Fuat Gürle, üç sektörün 2023 yıl sonu değerlendirmesini yaptı. Gürle, 2023’te sektör grubunun ülke geneli ihracatının 2022’ye göre yüzde eksi 5,3 düşüş ile 8 milyar dolar bandına gerilediğini açıkladı. Sektörlerin Ege bölgesine kayıtlı ihracat rakamları ise 2023 yılında bir önceki seneye oranla yüzde 4 gerileyerek 906 milyon dolar olarak gerçekleşti.


Kağıt mamulleri ihracatı %4 düştü

Kağıt mamulleri ihracatının da 2022’ye göre yüzde 4’lük düşüşle 538 milyon dolar seviyesine gerilediğini belirten Gürle, “Defne, kekik, ıhlamur, adaçayı, biberiye, tıbbi bitkiler, meşe palamudu gibi ürünleri kapsayan ihracatımız ise yüzde 3’lük düşüşle 103 milyon dolar bandında seyretti. Buna rağmen Türkiye geneli ihracatın yüzde 68’lik kısmı Ege bölgesinden ihraç edildi. Düşüşün en önemli nedeni Avrupa Birliği tarafından kekik için uygulanmaya başlanan ‘Pirolizidin alkaloitleri’ limitleri nedeniyle talepte yaşanan daralma” diye açıkladı.


Suntaya zam, pazar kaybına yol açtı

Mobilya sanayisinin 2023 yılındaki döviz artışları ile artan hammadde, lojistik ve enerji maliyetlerinden en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini vurgulayan Gürle, sunta ve ‘mdf’ levhalara yapılan zam oranlarının da uluslararası pazarda rekabet gücünün ve pazarların kaybına yol açtığını belirtti. Gürle, 2023 yılında EİB üzerinden gerçekleşen mobilya ihracatının yüzde 9’luk bir düşüş ile 224 milyon dolar olarak gerçekleştiğini kaydetti.


En çok ihracat Almanya ve ABD’ye yapıldı

Sektöre ait mevcut göstergelerin 2024 yılı için olumlu bir tablo çizmediğine değinen Gürle, 2023’te alt sektörler itibariyle güçlü oldukları pazarları şöyle sıraladı: “Tıbbi ve aromatik bitkilerde en çok ihracat yaptığımız ülkeler sırasıyla ABD, Almanya ve Fransa, kağıt sektöründe ihracat yaptığımız başlıca pazarlarımız; İran, Mısır ve İngiltere iken, mobilya sektöründe ise Ege’den en çok Almanya, Hollanda ve ABD’ye ihracat gerçekleşti.”


ali fuat gürle

“Sürdürülebilirlik Eylem Planı Projesi’ni başlattık”

Sürdürülebilirlik konusunun sektörlerin 2023 gündeminde önemli yer taşıdığına dikkat çeken Gürle, “Kağıt sektörü Avrupa Yeşil Mutabakatı’na uyum için öncelikli sektörlerin başında geliyor. 2023 yılının son çeyreği itibariyle İstanbul, Orta Anadolu ve Akdeniz Birliklerimizle ‘Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri Sektörü Sürdürülebilirlik Eylem Planı Projesi’ni başlattık. Kısa ve uzun vadeli projelerle Yeşil Mutabakatı süreçleri ihracatçılarımız önünde yıkıcı bir engel oluşturmadan firmalarımızın yeşil dönüşümüne katkı sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde ifade etti.


Üretimde doğru metot için çalışmalar yürütüldü

Odun dışı orman ürünlerini de değerlendiren Gürle, “2023 yılında özellikle kekik ihracatındaki en önemli sorun Pirolizidin alkaloit değerlerine ilişin üretici nezdinde bilinçlendirme ve sertifikasyon süreçlerine yönelik çalışmalarımız devam etti. Adaçayı, defne, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin doğru metotlarla üretilmesi, üretim alanlarının arttırılması gibi amaçlarla İl Tarım Müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlıkları, üniversiteler koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürütüldü” diye kaydetti.


Türk bitkisel çayı dünyaya tanıtılacak

Sektörün hedef ülke olarak seçtiği ABD ve Almanya gibi pazarlarda mobilya, kağıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca 3 farklı projenin yürütüleceğini açıklayan Gürle, “Kekik, defne, biberiye gibi odun dışı orman ürünlerinin bu sefer farklı bir yönünü, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ gücünü, Türk bitkisel çayı markası tanıtımıyla dünyaya göstereceğiz. Ayrıca yine mobilya ve kağıt sektörlerimizin de hedef pazarlarda tanıtımına yönelik projeler başlatıyoruz” cümlelerine yer verdi.


2024’te hedefte yeni ülkeler var

Mobilya sektöründe hedeflerinin pazar payından faydalanabilecek ülkelere ihracatlarını arttırmak olduğunu söyleyen Gürle, 2024 yılında Suudi Arabistan, Fas ve Hindistan gibi ülkelerden alım heyetlerini Türkiye’ye getirmeyi, aynı zamanda Suudi Arabistan, Fas, Güney Afrika, Hindistan gibi ülkelere de sektörel ticaret heyetleri düzenlemeyi planladıklarını belirtti.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM