Cumartesi, Kasım 23, 2024

Bornovalıların %75’i belediyeden memnun

Göreve başladığı dönemde muhtarların yollardan şikayet ettiğine ve bunun üzerine bir asfalt üretim tesisi kurma sözü verdiğini hatırlatan İduğ, “Saatte 160 ton asfalt üretiyoruz. 7 ilçeye asfalt satıyoruz. 70 milyon TL’lik yatırım maliyetini bir yılda karşıladı ve kara geçti. Rutin işler değil, belediyeyi ileriye taşıyan işler yapıyoruz. Sürdürülebilir işler yapmak önceliğimiz” dedi. Yol problemini çözdüklerini ifade eden İduğ, “İş dünyasından elde ettiğimiz deneyimi kamuoyuna aktarmak istedik. Verimlilik, tasarruf, rekabet kamuda yoktu. Biz de öyle başladık. 2 bin 50 kişiyle çalışıyoruz. Her gün 40 bin konteyner taşıyan bir ekip var. Uzlaşı ve özveriyle işçinin emeğinin hakkını vermeye çalıştık. 20 bin 500 TL promosyon ödemesi yaptık” diye aktardı.


Belediye bünyesindeki araç sayısı 147’ye çıktı 

Bornova Belediyesi’ni araçlar konusunda kiralama modelinden satın alma modeline geçirdiklerini açıklayan İduğ, “68 araç ve iş makinesiyle başladık, şu anda 147’ye geldik. Kamunun en büyük yükü kiralık araçlar. Bu maliyetler bütçenin yüzde 15’ni oluşturuyor. Toplam gider içinde yüzde 65 personel gideri var, kalanla yatırım yapmak mümkün değil. Bu araçlar kiralık olsaydı 2 milyar TL’lik bütçe içinden 350-400 milyon TL ödeyecektik. 400 milyon TL tasarruf ettik ve varlığımız oldu” dedi. Bu araçları Devlet Malzeme Ofisi’nden aldıklarını söyleyen İduğ, Bornova Belediye’sini borçsuz, kira ödemeyen bir belediye haline getirdiklerini kaydetti. Bu yatırımların sağladığı tasarruflar sayesinde ilçede toplamda 700 öğrenciyi barındıracak öğrenci yurtları yaptıklarını aktaran İduğ, “İki kız öğrenci yurdundan birini tamamladık, diğerini de 15 Mart 2024’te teslim alacağız” dedi.


“Satmadık, satın aldık”

Bornovalı gençlerin kötü alışkanlıklardan uzak durmasına destek olmak ve sağlıklı bir yaşam sürmelerini teşvik etmek için spor yatırımlarına büyük önem verdiklerini söyleyen İduğ, “Çamdibi Yarım Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nu tamamlayıp hizmete açarken, ilçemizdeki futbol sahaları başta olmak üzere spor tesislerini yeniledik. Kadınlarımız için fitness salonları yaptık. Kapalı pazaryerleri yaptık. Atatürk Kültür Merkezi Sivil Toplum Kuruluşları Yerleşkesi’nden yararlanan sivil toplum kuruluşlarının sayısı 450’yi geçti. 18 taziye evini tamamladık. 14 çocuk oyun ve aktivite merkezini açtık, toplam 23 tanesini tamamladık. Yanı başımızdaki banka binasını satın alıp İletişim Merkezi olarak hizmete açtık. Kampüs Bornova’yı yarattık. Bornova Belediyesi’ni kurumsallaştırdık. Bütün bunları yaparken Bornova Belediyesi’ne pek çok yeni mülkü satın alma yoluyla kazandırdık ama hiçbir mülkümüzü ya da arazimizi satmadık” dedi.


“Meslek lisesi mezunu sayısı yetersiz”

‘Altın Bilezik’ projesi aracılığıyla 21 bin kişiyi işe yönlendirdiklerini belirten İduğ, “Mesleği olanları işe yerleştiriyoruz. Mesleği olmayanlara eğitim veriyoruz. İşverenle işçiyi bir araya getiriyoruz. Bize gelen müracaatların bir yere aktarılması lazımdı. Bu yüzden bu projeyi başlattık. Meslek eksikliği var. Mesleksiz çok sayıda insan var. Meslek lisesi mezunu insan sayısı yetersiz. Terbay Meslek Lisesi projemizle gençlerimizi hem meslek hem iş kazandırmaya devam ediyoruz” diye vurguladı. İduğ, 2 Oda 1 İş Projesi’yle de ihtiyaç sahibi kadınların evden çalışarak ek gelir sağlayabilecekleri, ayda 8-10 bin TL kazanacakları bir imkan tanıklarını söyledi.


“Konteyner kent kuracağız”

Bölgeye Birleşmiş Milletler’den alacakları 350 bin Euro’luk hibeyle konteyner kent kuracaklarını belirten İduğ, Bornova’da da 100 bin metrekarelik Nazım Hikmet Rekreasyon Alanı’nı deprem toplanma alanı olarak belirleyeceklerini ve olası bir deprem anında kullanılmak üzere konteyner kent oluşturacaklarını kaydetti. İduğ, bunun yanı sıra olası bir depremde arama kurtarma çalışmalarında kullanılacak her türlü malzemenin bulunacağı konteynerleri de parklara konulmak üzere muhtarlara teslim edeceklerini ifade etti. İzmir’in erişilebilirlik alternatifini geliştirmesi gerektiğini aktaran İduğ, “Depremde Bornova kapandığı anda İzmir’e giriş biter. Kurumlar arası işbirliğine ihtiyaç var” dedi.


Kızılay Mahallesi kentsel dönüşüme gidiyor

Başkan İduğ, kasasında yaklaşık 200 milyon TL nakit bulunan Bornova Belediyesi’ni, zamanında aldıkları yatırım kararları ve doğru satın alma yöntemleriyle mal varlıklarını artırdıkları bir belediye haline getirdiklerini ifade etti. 2024-2029 yılları için de Kızılay Mahallesi’nin kentsel dönüşümle baştan yaratılacağını, Bornova’daki 62 bin konutun yüzde 85’inin yenilenmesi için çalışacaklarını söyleyen İduğ, “İki adet açık yüzme havuzu ve çok amaçlı aktivite merkezi, tarihi Darülkurra’nın restorasyonu, Girit Anı Evi restorasyonu, aşevi, Alzheimer merkezi, gençlik merkezi, askıda protein, askıda balık gibi projeler de 2024 ve sonrası için planladığımız çalışmalardan bazıları” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM