Cuma, Ekim 18, 2024

Dicle: İşsizlik yarım puan daha artabilir

Online iş ve işçi arama platformu eleman.net CEO’su Levent Dicle, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Türkiye İşgücü İstatistikleri Kasım 2023 verilerine dair konuştu. Yıl sonu yaklaşırken her sene benzeri örneklerini gördükleri gibi bu yıl da artış gözlemlediklerini söyleyen Dicle, önümüzdeki dönemde işsizlik rakamının yarım puan daha yukarı çıkabileceğini belirtti.

Kasım ayında işsizliğin 0,4 puan artarak yüzde 9 seviyelerinde gerçekleştiğini hatırlatan Dicle, “Bunun en büyük nedeni, iş değiştirmek isteyen insanların yılın son aylarını beklemesi. Çalışanlar haklı olarak maaş zam dönemi yaklaşırken iş değiştiriyorlar ve daha iyi rakamlarla yeni bir firmada çalışmaya başlamak istiyorlar. Bir sonraki ay için rakamların benzer bir şekilde seyretmesini bekliyoruz. Ciddi bir değişim beklemiyoruz, işsizlik rakamları 0,5 puan daha yukarı çıkabilir. Gelecek ay sonunda da tek haneli seyirde devam etmesini bekliyoruz” diye konuştu.


Genç nüfusta işsizlik aylar sonra ilk defa arttı

Hane Halkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve yukarı yaşlardaki kişilerde işsiz sayısı 2023 yılı kasım ayında, ekim ayına göre 115 bin kişi artarak 3 milyon 116 bin kişi olmuştu. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 7,5 iken, kadınlarda yüzde 11,8 olarak tahmin edildi. İstihdam oranlarına bakıldığında ise istihdam edilenlerin sayısının kasım ayında bir önceki aya göre 236 bin kişi azalarak 31 milyon 611 bin kişiye ulaştığı gözlemlenirken, istihdam oranı ise 0,4 puan azalarak yüzde 48,2 oldu. TÜİK’in verilerine göre, 15-24 yaş arasını kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı da 2023 yılı kasım ayında bir önceki aya göre 0,3 puanlık artış ile yüzde 16,5 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 14,2, kadınlarda ise yüzde 20,7 olarak tahmin edildi.


Atıl işgücü oranı 1,3 puan arttı 

TÜİK’in Kasım 2023’e dair açıkladığı verilerde zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı bir önceki aya göre 1,3 puanlık artış ile yüzde 22,7 olarak gerçekleşti. Kasım ayında zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı yüzde 14,9 olarak gerçekleşirken potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranı ise yüzde 17,3 oldu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM