2024 yılının olumsuz projeksiyonuna rağmen, madencilik sektörünün çağlar boyunca ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınma ve gelişmesinde aktif rol oynadığını vurgulayan Tokatlıoğlu, “Hedefimiz çevreye duyarlı, sürdürülebilir madencilik bakış açısıyla üretim yapmak ve ekonomiye katkı sağlamak” dedi.
Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Tokatlıoğlu, maden sektörünün 2023 yılı değerlendirmesini yaparken, 2024 yılı hedeflerini açıkladı. Ege Bölgesi’ndeki maden ihracatının 2023 yılında 5 milyar 748 milyon dolar ile bir önceki yıla göre yüzde 10,9’luk düşüş yaşadığını söyleyen Tokatlıoğlu, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 2,6’lık pay aldıklarını belirtti. Uzun zamandır planları arasında yer alan Avusturalya Sektörel Ticaret Heyetini de Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak bu yıl gerçekleştireceklerini açıklayan Tokatlıoğlu, 2024’te İngiltere, Güney Kore ve Suudi Arabistan ülkelerindeki fuarlara da katılım sağlayacaklarını belirtti.
Marble İzmir’e geniş katılım
2023 yılında Marble İzmir Fuarı ile eş zamanlı gerçekleştirdikleri Alım Heyetine 26 ülkeden 120 yabancı alıcının katıldığını da kaydeden Tokatlıoğlu, “2024 yılı nisan ayında düzenlenecek Marble İzmir Fuarı’na, aralarında Güney Kore, Hindistan, Orta Doğu ve Avrupa ülkelerinin de yer aldığı geniş katılımlı bir alım heyetini ülkemize davet ederek sektörümüzle buluşturacağız” diye açıkladı.
Afyon, Denizli ve İzmir’e Rus ithalatçı desteği
Pandemi nedeniyle ara vermek zorunda kaldıkları Çin’in Xiamen kentinde düzenlenen Uluslararası Taş Fuarı’na ise 2023 yılında 47 firmanın katılımı ile Milli Katılım Organizasyonu gerçekleştirdiklerini ifade eden Tokatlıoğlu, “Yeni Dönem Doğaltaş Pazarlama ve Strateji Geliştirme Projesi Ur-Ge heyetimiz ile Marmomac ve Cersai’yi ziyaret ederek sektörün gelişimini takip ettik. 15 Rus ithalatçı firmayı ülkemize davet ederek Afyon, Denizli ve İzmir şehirlerimize yönelik oldukça başarılı bir alım heyeti organizasyonu gerçekleştirdik. Ocaklarımızdan başlayarak üretimin tüm aşamalarını, sektörün kapasitesini ve teknolojisini görme ve üyelerimizle ikili iş görüşmeleri yapma fırsatını yarattık” sözlerine yer verdi.
Uzak ülkeler stratejisine Güney Kore eklendi
İhracat, tasarım ve sürdürülebilirlik üçgeni odağında hız kesmeden planlar yapmaya devam ettiklerini de vurgulayan Tokatlıoğlu, “Yıllardır başarıyla gerçekleştirdiğimiz dünyanın en büyük doğal taş fuarı Çin /Xiamen Milli Katılım Organizasyonumuz ile birlikte, 2024 yılı itibariyle uzak ülkeler stratejimize Ticaret Bakanlığımızın desteğiyle Güney Kore’yi de ekliyoruz. Yapı malzemeleri sektörlerinin buluşma noktası olan Korea Build Week KINTEX fuarına 10 firmamız ile Milli Katılım gerçekleştireceğiz” diye konuştu.
2024’te İngiltere ve Suudi Arabistan çıkarması
Tasarımcı mimarların buluşma adresi olan Surface Design Show İngiltere fuarına da katılım sağlayacaklarını duyuran Tokatlıoğlu, “Potansiyel müşteriler ile buluşmayı ve doğal taşlarımızın en etkili bir şekilde tanıtımını hedefliyoruz” dedi. Ülkedeki alıcılarla buluşmak için Suudi Arabistan’a da bir Ticaret Heyeti gerçekleştireceklerini söyleyen Tokatlıoğlu, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği ülkeleri arasında inşaat sektörünün en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri olan Endonezya’dan Mimar, Müteahhit ve Toptancıları Alım Heyeti Organizasyonu kapsamında Ege Bölge’sinde ağırlayacaklarını açıkladı.
“ABD ve AB’ye yapılan ihracattaki değer kaybı ihracatı düşürdü”
2023 yılında Çin’e yapılan maden ihracatının 2022 yılına oranla kümülatif olarak artış gösterdiğini ancak ABD ve Avrupa ülkelerine olan ihracatta değer bazında yaşanan gerilemenin ihracatı düşürdüğünü belirten Tokatlıoğlu, “Gelişmelerin hızı ve karmaşıklığı işbirliği yapma ve başa çıkma sistemlerimizi geride bıraksa da, yeni zorluklarla ve fırsatlarla adım atığımız yeni yılda da hedefimiz, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak ihracatımızı artırmak olacak” dedi. Tokatlıoğlu, Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak, 2024 yılında da maden üretiminin önündeki engelleri aşmak ve ihracatın artmasını sağlamak için çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerini bildirdi.
2023’te maden sektörünün geleceği tartışıldı
Tokatlıoğlu, 2023 yılında sektör temsilcileri ve yetkili bürokratlarla bir araya geldikleri 5’inci ‘Hayatımız Maden’ Çalıştayı’nda; ‘Türkiye’de Madencilik Algısı ve Gerçekler’, ‘Kritik Hammaddelerin Türkiye Ekonomisindeki Önemi’, ‘Sürdürülebilir Madencilik’, ‘Maden Sektöründe Kadınlar’ ve ‘Kamu Perspektifinden Maden Sektörünün Geleceği’ konu başlıklarının tartışıldığını söyledi. Tokatlıoğlu, “Maden sektöründe yaşanan sorunlar dile getirilerek, çözüm önerileri sunuldu. Doğal afette arama kurtarma çalışmalarında üstün çaba ve cesaret gösteren madencilerimiz de unutulmadı” dedi.
Hedef; gençleri sektöre kazandırmak
Öte yandan sektörün nitelikli iş gücü ihtiyacını her zaman dile getirdiklerini vurgulayan Tokatlıoğlu, “Ege Maden İhracatçıları Birliği olarak; 2023 YKS tercihlerinin ilk 5’inden en az birisinin; Maden Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Jeofizik Mühendisliği veya Cevher Hazırlama Mühendisliği olması ve bu tercihlerden birisine yerleşen öğrencilere öğrenim süreleri boyunca karşılıksız burs veriyoruz” diye duyurdu. Tokatlıoğlu, 2023’te dördüncüsünü gerçekleştirdikleri Amorf Doğal Taş Proje ve Tasarım yarışması ile tasarım odaklı düşünen gençleri sektöre kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
Çevreye duyarlı projelerin inşasına vurgu
Birlik olarak başlattıkları ‘Doğal Taş Madenciliği Sektöründe İş Kazaları ve Yaralanmaları Önlemek İçin İş Sağlığı ve Güvenliği Odaklı Faaliyetlerin Geliştirilmesi’ projesini de sonuçlandırdıklarını açıklayan Tokatlıoğlu, “Maden ihracatçıları olarak, sadece finansal başarıyı bir ölçü olarak değerlendirmenin ötesinde, çevreye ve insan yaşamına duyarlı projelerin inşasına öncülük etmeyi hedefliyoruz. Maden tedarik zincirinin tamamını kapsayacak şekilde, olumsuz kültürel, sosyal ve çevresel etkilere neden olmayacak ekonomik büyüme sağlamaya odaklanırken, çevresel ayak izlerimizi azaltmayı, performansımızı artırmayı, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı oluşturmayı planlıyoruz” cümlelerine yer verdi.
2024 yılının olumsuz projeksiyonuna rağmen, madencilik sektörünün çağlar boyunca ülkelerin sosyo-ekonomik kalkınma ve gelişmesinde aktif rol oynadığını vurgulayan Tokatlıoğlu, “Hedefimiz çevreye duyarlı, sürdürülebilir madencilik bakış açısıyla üretim yapmak ve ekonomiye katkı sağlamak” dedi.