Perşembe, Eylül 19, 2024

Basılı eserlerin yayımına düzenleme

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Çeviri ve Yayım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 17 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, bilim, kültür, sanat, felsefe, tarih, edebiyat ve ilahiyat gibi alanlardaki basılı kaynaklar için 2 adet yayın kurulu, oluşturulacak. Kurul içinde 2 doğal üye, 3’ te uzman olma kaydıyla toplamda 5’er kişi daire başkanının teklifi ve başkan oluru ile Yayın Kurulları’na üye olarak görelendirilecek. 


Basılı eserlerin bir bölümü kurula sunulacak

Yazar, eserini basılı olarak yayımlamak isterse, yayın başvuru formunu, kimliğini tevsik edici belgelerden biriyle birlikte başkanlığa teslim edecek. Ayrıca yazar, Yayın Kurulları’nın değerlendirmelerine sunulmak üzere eserini veya eserinden bir bölümünü basılı, elektronik veya dijital ortamda başkanlığa sunmak zorunda olacak. Eser sahibi, yayımlanmasını talep ettiği esere dair gerekli izinleri aldığını ve esere ilişkin telif ve işlenme haklarının kendisinde olduğunu, bu hususta ortaya çıkacak ihtilaflardan kendisi sorumlu olacak. Ayrıca başvurusu kabul edilse dahi bilimsel atıf kurallarına ve başkanlık yazım kuralları ve tenkitli neşir esaslarına uygun hale getirmeksizin eserinin yayımlanmasını talep etmeyeceğini, yayıma hazırlık ve yayım süreçlerinin başkanlıkça koordine edileceğini ve belirlenen süre şartına uymadığı takdirde başkanlığın süreci tek taraflı olarak sonlandırılacak. Eserdeki muhtemel maddi hatalar konusunda başkanlığın tasarruf yetkisine sahip olduğunu, baskı onayı vermesini müteakip eserinin başkanlıkça yayımlanmasından kaçınamayacağını yayın başvuru formunu imzalamak suretiyle kabul ve taahhüt etmiş olacak. 


Baskı adetine göre ücret ödenecek

Eser sahibine ödenecek telif ve işlenme ücreti, 23 Haziran 2006 Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca Ödenecek Telif ve İşlenme Ücretleri Hakkında Yönetmeliği’nde yayımlanan itibari sayfa adedi ile göstergelerin memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımından elde edilen miktara, eserin baskı adedine göre hesaplanacak. Her türlü yayın ücretlerinin hesaplanmasında kullanılacak gösterge rakamları Yayın Kurulunun gerekçeli önerisi ve Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulu kararı ile beş katına kadar arttırılabilir. Ancak, zorluğu, çok büyük emek ve zaman harcandığı, alanında yenilikler getirdiği ve Türk kültür ve bilimine katkılarının olduğu tespit edilerek yayınlanacak telif ve tercüme eserler ile eleştirmeli metinlere ilişkin göstergelerin Yayın Projeleri Değerlendirme Kurulu tarafından on katına kadar arttırılabilir.  Ayrıca eserde ikinci ve sonraki baskılarda, sadece baskı adedine göre hesaplanacak ücret ödenecek. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM