Perşembe, Eylül 19, 2024

Mobil evlere turizim yatırım belgesi verilemeyecek

Resmi Gazete

Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 18 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yönetmelikte, mobil ev ilgili mevzuata uygun şekilde O2 sınıfı tip onay belgesine sahip bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde  düzenlenmiş yaşam alanı yatak ile banyo- tuvalet bulunan Karayolları Trafik Kanunu’na  tabi araç olarak tanımlanırken, apart oteller, özel tesisler, gastronomi tesisleri ve pansiyonlar gibi, mobil evlere de turizm yatırım belgesi verilmeyeceği ifade edildi. 


Havuz şartı kaldırıldı

Yönetmeliğe göre, konaklama tesislerinde tek bir tesise hizmet edecek şekilde düzenlenen özel yüzme havuzlarında büfe hizmetlerini de kapsayan bar mahalli, soyunma kabini, duş, kadın- erkek müşteriler için ayrı ayrı tuvalet düzenlemesi, cankurtaran ve çocuk havuzu şartları kaldırıldı. 

Mobil evlerin bulunacağı tesislerin tahsisli kamu taşınmazları hariç olmak üzere imar planlarında kamping ya da kırsal/eko turizim kullanımlarına ayrılmış alanlarda düzenlenen, tamamı mobil evlerden oluşan alanlarda en az 5, en fazla 49 konaklama birimi içeren tesislerden oluşacak. Konaklama birimi mobil ev başına en az 150 metrekarelik bir alan olacak. Tesis alanının çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilerek aydınlatılacak. Girişte konaklama birimi başına bir araç olmak üzere otopark, resepsiyon- idare ünitesi bulunacak. Mobil evlerin tamamının tescil belgesinin mal, belge sahibi ve ya işletmeci adına düzenlenmiş olacak. Konaklama yerleri doğal ışık alacak şekilde düzenlenecek. Uygun tefriş elemanlarıyla rahat kullanım imkanı verilebilecek şekilde dekore edilecek. Bu alanlarda yatak, kişi başı yastık, yastık kılıfı, iklim koşullarına göre pike veya yorgan, kıymetli eşya kasası, minibar sıcak içecek hazırlanmasına imkan sağlayan donanım ve servis malzemesi, genel aydınlatma, priz, çöp kutusu, perde v.b düzenleme bulunacak unsurlar, sabun , el havlusu ve banyo havlusu bulundurulacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM