Pazartesi, Eylül 16, 2024

Konut yatırımında Avrupa eğilimi büyüyor

Türkiye ortalamasında bir konutun pazarlama süresi son bir yılda 60 günden 86 güne yükseldi

Yüksek enflasyon ve maliyet artışları nedeniyle Türkiye’deki gayrimenkul fiyatları Avrupa şehirleriyle yarışıyor. Gayrimenkul verilerine göre, Türkiye ortalamasında bir konutun pazarlama süresi son bir yılda 60 günden 86 güne, İstanbul’da ise 61 günden 91 güne yükseldi. Konut kredisindeki yüzde 4’e çıkan artış oranları da konuta erişimi zorlaştırıyor. Cornucopia Global Kurucu Ortağı Buse Tanıl Jeffery, “Yatırımcıların Türkiye’de yeni bir konut almak yerine Avrupa ülkelerinde konut edinme eğilimi her geçen gün artıyor” dedi.


Kira geliri Türkiye’ye göre yüzde 65’in üzerinde 

Yatırım yaparken amortisman sürelerinin kişinin tercihinde büyük rol oynadığını belirten Jeffery, “İngiltere’deki projelerin Türkiye’deki eşdeğerlerine aynı parayı harcadıklarında yüzde 65’in üzerinde kira getirisi elde edilebilir. Bu durum Türkiye’de artan konut fiyatları karşısında yurt dışı yatırımını daha cazip hale getirdi. Türkiye fiyatlarıyla yurt dışında ev sahibi olabilirsiniz. İngiltere’de ev satın almak yatırımcılar için daha mantıklı geliyor. Ev fiyatları düşük olduğu için kira getirisi daha yüksek ve ev fiyatlarının artma potansiyeli daha fazla. Bu durumda İstanbul’da bir evin kendini amorti etmesi uzun yıllar alırken, İngiltere’de bu çok daha hızlı” diye açıkladı.


“4,5 milyon TL’lik bir evin kira getirisi 15-16 bin TL”

Türkiye’de 4,5 milyon TL’ye alınan bir evin ortalama kira getirisinin 15–16 bin TL civarında seyrettiğinin belirten Jeffery, “İngiltere’de aynı fiyata alacağınız evin kısa dönem kira getirisi ise daha yüksek düzeyde seyrediyor. Örneğin Eyüp’te 9-15 milyon TL civarında bir daire fiyatına, Bradford civarında 4,5 milyon TL’nin altında yeni inşa edilmiş bir daire bulabilirsiniz. Bu gibi durumlar yurt dışında yatırımını daha cazip hale getiriyor. İngiltere’deki kanuni düzen ve avukatlar üzerinden tamamen hukuki olarak devam eden süreç yatırımcıların güvenini kazanıyor ve talebini arttırıyor” ifadelerine yer verdi.


“Yatırımcı için güven ve istikrar önemli”

Türk yatırımcıların yoğun ilgisinin en büyük nedenleri arasında İngiltere’nin sabit, güvenilir bir pazar olması olduğunun altını çizen Jeffery, “Yatırımcı için güven ve istikrar büyük önem taşıyor. Kişi, yatırımının geri dönüşümünü somut olarak görmek ister. İngiltere’nin en büyük tercih sebepleri arasında sterlinle kira getirisi elde etmek ve özellikle kuzey bölgesinde erişilebilir fiyatla konut sahibi olabilmek etkili” diye konuştu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM