Pazartesi, Eylül 16, 2024

Yüksekokul öğrencileri iş dünyasına kazandırılacak

Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD) ve Kavram Meslek Yüksekokulu arasında yüksekokul öğrencilerinin iş dünyasının ihtiyaçları doğrultusunda çalışma hayatına hazırlanmaları amacıyla yeni dönem iş birliği protokolü imzalandı. ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sibel Zorlu ve Kavram Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Derman Küçükaltan tarafından imzalanan protokolle, eğitim programlarının içeriğinin geliştirilmesi ve staj alanlarında iş birliği yapılması hedefleniyor. 

Protokole göre, insan kaynakları yönetiminden dış ticarete, makineden lojistiğe kadar kavram meslek yüksekokulunun farklı programlarında eğitim gören öğrenciler, 26 Şubat-31 Ağustos 2024 tarihleri arasında ESİAD üyelerinin iş yerlerinde staj yapma imkanı bulacak. Protokol kapsamında ayrıca, geçmiş dönemde olduğu gibi, iş dünyasının beklentileri doğrultusunda Kavram Meslek Yüksekokulu’nun eğitim müfredatında değişiklik önerileri de okul yönetimiyle paylaşılacak. 


“İş yaşamında, yeni becerilere ihtiyaç duyuluyor”

Protokol töreninde konuşan Zorlu, 2022 yılı verilerine göre İzmir’de 15-24 yaş arası iş gücünün 245 bin kişi olduğunu belirterek, “Bu yaş aralığında işsiz sayısı ise 60 bini buluyor. Yani yaklaşık her dört gencimizden biri işsiz. Genç işsizlik oranı bu kadar yüksekken, sanayici yine de nitelikli ara eleman bulmakta güçlük çekiyor. Ara eleman açığını kapatmanın yolu, mesleki eğitimden geçiyor. Bunun yanında teknolojik ilerleme, yeşil ve dijital dönüşüm tüm dünyada yeni meslekler yaratıyor. Üretimde, iş yaşamında, yeni becerilere ihtiyaç duyuluyor. Mevcut mesleklerin geliştirilmesi ve bu yönde eğitim verilmesi giderek önemli hale geliyor. Bu nedenle Türkiye’deki mesleki eğitimin özendirilmesi, bu konuda tüm kesimlerin iş birliği içinde çalışması şart” diye konuştu. 


Staj ve mesleki eğitime katkı

Kavram Meslek Yüksekokulu ile ilkini 7 Aralık 2021’de imzaladığımız iş birliği protokolünü yenilemekten memnuniyet duyduklarını aktaran Zorlu, “İş birliğimizin bir ayağını yüksekokul öğrencilerine staj imkanları sağlamak, diğer ayağını ise mesleki eğitimin sanayinin ve iş dünyasının beklentileri, ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilmesine katkı sağlamak oluşturuyor. Geçen dönem kavram meslek yüksekokulunun ESİAD‘ın faaliyet konularına giren 4 programını belirleyerek üyelerimizle inceledik. Sonuçta bilgisayar programcılığı, dış ticaret, lojistik ve makine programlarında iş dünyasının beklentilerini karşılayabilmek için, müfredatın nasıl geliştirilmesi gerektiği, hangi derslerin ilave edilebileceği konusunda öneriler geliştirdik ve okul yöneticileri ile paylaştık. Kavram Meslek Yüksekokulu, 2022-2023 eğitim dönemine hazırlık amacıyla yürüttüğü çalışmalarda ESİAD’ın görüşlerinden yararlandı” dedi.


“Kavram meslek yüksekokullarının sayısı artmalı”

Prof. Dr. Küçükaltan ise programları belirlerken Ege Bölgesi’ndeki firmaların ihtiyaç ve taleplerini dikkate aldıklarını ifade etti. İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu gibi YÖK’e bağlı ve rektörlüğü bulunmayan okulların Türkiye’de vakıf meslek yüksekokulu olarak geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Küçükaltan, “Bu okullardan Türkiye’de üç tane var. İkisi İstanbul’da bizde İzmir’deyiz. Toplamda 15 yıllık bir eğitim geçmişimiz var. Bu okullar mesleki mavi yaka yetiştirilmesinde ve istihdamda çok önemli rol oynuyor. Keşke bu gibi okulların sayısı daha fazla artsa. Bu kurumlar sektörlerin mavi yaka ihtiyacına büyük ölçüde cevap verebiliyor” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM