Pazartesi, Eylül 16, 2024

EPDK’dan satın alma, ihale prosedürlerine düzenleme

epdk

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından kurul kararı 24 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, EPDK’nın 18 Ocak 2024 tarihinde gerçekleşen toplantısında ‘Kullanıcı Tarafından Dağıtım Varlıklarının Tesis Edilme Metedolojisi’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı’nın kabul edilerek Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere Cumhurbaşkanlığına gönderilmesine karar verildi. 

Kurul tarafından alınan kararda, tesis edilecek dağıtım varlığının sözleşmeye esas yaklaşım maliyeti, içinde bulunulan uygulama yılında bir önceki yıla ait dağıtım şirketinin satın alma ve ihale, plan ve prosedürlerine göre en az 3 adet ihale yapılmış olması şartı getirildi. 

İhalenin yapıldığı yıl sonuna ait aralık ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ihalenin yapıldığı aya ait TÜFE endeksi oranı ile aralık ayında eş baza getirilecek. Eş baza getirilen bedellerden en düşüğü esas alınarak bir değer bulunur. Bulunan değerler tesis karakteristiği bazında birim bedellerine dönüştürülecek. TEDAŞ tarafından yayımlanan tüm yıl geçerli geçerli en güncel birim fiyatları esas alınarak tesis karakteristiği bazında birim bedelleri belirlerlenir. Kullanılan TEDAŞ birim fiyatları öndeki yıla ait ise birim fiyat kitabında birim bedeller takvimi yılına ilişkin TÜFE oranları ile cari yıla güncellenecek. Bulunan değerden yüzde 20 indirim yapılarak birim bedel hesabında kullanılacak. 

Kullanıcı tarafından tesis edilen dağıtım varlıklarından kurul tarafından alınan kararın girdiği tarih itibarıyla geri dönmesine fiili olarak başlanmamış olanlara değişiklikler yapılması kapsamında birim bedel hesabı yeniden yapılacak. Geri ödemeye esas bedel, yeni birim bedelleri üzerinden hesaplanacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM