İzmir Ticaret Odası (İZTO) ve İstanbul Tahkim Merkezi (ISTAC) iş birliğinde düzenlenen ‘Sözleşmelerin Ticari Hayat için Önemi ve Uyuşmazlıkların Çözümü Toplantısı’ İZTO Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda, Türkiye’deki aile şirketlerinin hukuki yapılanması, ticari uyuşmazlıkların tahkim ile çözümü ve sözleşmelerin ticari hayat için önemi konularına yer verildi.
Toplantıda konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, tahkimin, dünyada son derece yaygın bir uygulama olduğunu ifade etti. Tahkim yargılamalarının uygulanması halinde, daha hızlı, daha ekonomik ve daha güvenli hukuki sonuç alınmasının önünün açıldığını belirten Özgener, “Ticari uyuşmazlıkların çözümünde tahkime başvurulması iş dünyasına pek çok avantaj getirecek. Ülkemizde yasayla kurulan ilk tahkim merkezi olan ISTAC, alternatif hukuk yöntemi olarak işletmeler arasında ulusal ve uluslararası anlaşmazlıkların çözülmesinde üstlendiği kritik rolü başarıyla sürdürüyor” dedi.

“Sözleşmeler önemli görev üstleniyor”
Hukuk alanında yapılan çalışmaların, ticaret hayatının gelişmesinde destekleyici görev üstlenerek şirketlerin ekonomik faaliyetlerine ivme kazandırmak açısından büyük önem taşıdığını aktaran Özgener, “İş hayatında her birimizin olmazsa olmazı olan ve hukukun üstünlüğünden gücünü alan ‘sözleşmeler’, ticari ilişkileri belirlemek ve sınırlarını çizmek için en kapsamlı araç olarak ön plana çıkıyor. Ticari faaliyetlerin yapılabilmesi ve tarafların hukuki olarak kendini güvence altına almasında da önemli görevler üstleniyor. Bu nedenle, sözleşmelere dair güncel mevzuatın takip edilmesinin öncelikli işlerimiz arasında yer alması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
“Ekonomik yapıda aile şirketleri önemli yer tutuyor”
Hukuki anlamda gelişimi doğru bir şekilde sürdürmek için, kentimizde ve ülkemizdeki şirketlerin yapısını daha iyi analiz etmek gerektiğini söyleyen Özgener, “Ekonomik yapı içinde ülkemize ciddi katma değer sağlayan ve birçok girişimi hayata geçiren aile şirketlerinin önemli bir yer tuttuğunu gözlemliyoruz. Aile şirketlerinin sınırlarını net olarak belirleyemediğimiz ve kurumsallaşmasını sağlayamadığımız takdirde, ekonomimizin dinamosu olan bu şirketlerin büyük bir çıkmaza düştüğünü görüyoruz. Bu nedenle aile şirketlerinin hukuki alt yapısını anlamak, kuşaklar arası yönetimsel aktarımı sağlıkla yerine getirebilmek için politikalar üretmek gerekiyor” diye konuştu.
Dava sayısı ve uyuşmazlık miktarıyla, Avrupa’nın en önemli tahkim merkezleri arasında yer alan ISTAC’da görülen davaların yüzde 92’sinin 3 ay gibi kısa bir sürede sonuçlandırıldığını anlatan Özgener, “Tahkimin yaygınlaşması konusundaki öncü çalışmalarıyla, ülke çapında örnek teşkil eden ISTAC ile her alanda iş birliği yapmaktan mutluluk duyacağız. İZTO olarak mahkemelerin yükünü azaltarak hem yargı sistemimize katkı sağlıyor hem de üyelerimize daha etkin ve hızlı bir hizmet sunuyoruz” dedi.
“İZTOTAM yargılama hizmeti sunuyor”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) girişimleri ile iş dünyasının ve vatandaşların uyuşmazlıklarının sürdürülebilir çözümlere ulaşması için 2020’de kurulan TOBB Uyum Danışmanlık Anonim Şirketi ile İZTO olarak 2021’de iş birliği sözleşmesi imzaladıklarını hatırlatan Özgener, “İZTO Tahkim ve Arabuluculuk Merkezi (İZTOTAM), gerek ülkemizdeki gerekse yurt dışındaki ticari aktörler arasındaki uyuşmazlıkların kurumsal tahkim yoluyla bağlayıcı, nihai ve icra edilebilir olarak çözümlenmesi için yargılama hizmeti sunuyor. Hizmetten faydalanmak isteyen tarafların, aralarındaki doğmuş veya doğabilecek uyuşmazlıkların İZTO Tahkim Kuralları uyarınca tahkimde çözümleneceği hakkında anlaşmaları yeterli oluyor” dedi.

“Anlaşmazlık hayatın bir parçası”
Günlük hayatta da olduğu gibi anlaşmazlıkların hayatın bir parçası olduğunu söyleyen İstanbul Tahkim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı ise “Anlaşmazlık ve uyuşmazlık hayatın bir parçası. Bu anlaşmazlıkları önlemek mümkünse önleyelim, kurgu yapmak gerekiyorsa iyi kurgulayalım. Anlaşmazlık çıktıysa hızlı bir şekilde günlük hayatımıza mani olmayacak şekilde çözelim. Toplantıda ticari hayatta taraflar arasında bir uyuşmazlık çıkarsa bunu nasıl önleyebileceğimizi konuşacağız” diye konuştu.