Perşembe, Eylül 19, 2024

Ayçiçeği tohumu ve yağında gümrük vergisi düşürüldü

Ayçiçeği fiyatları

Ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oranında gümrük vergisi uygulanacak

Yağlık Ayçiçeği Tohumu ve Ham Ayçiçeği Yağı İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulanması Hakkında Karar ile Bu Kararın Uygulanma Usul ve Esaslarına İlişkin Tebliğ, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ticaret Bakanlığı tarafından alınan karar ile 26 Ocak 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi, piyasada arz ve talep şartları ile fiyat hareketlerinin doğru yönlendirilmesi amacıyla, ayçiçeği tohumunda yüzde 27 yerine yüzde 12 gümrük vergisi, ham ayçiçeği yağında ise yüzde 36 yerine yüzde 22 oranında gümrük vergisi uygulanmasına karar verildi. Düşürülen gümrük vergileri sadece Türkiye’de piyasayı dengeleyecek ve arz yeterliliğini sürdürecek miktarla sınırlı olduğu gibi, çiftçilerin üretim motivasyonuna zarar vermeyecek şekilde hasat dönemi düşünülerek belirlendiği belirtildi. 


Kota sınırlaması getirildi

Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı ile birlikte ilgili sektör kuruluşları ile yapılan görüşmeler kapsamında, çiftçi,  üretici ve tüketicilerin  ihtiyaçları birlikte değerlendirilerek, geçici tedbir niteliğinde, ayçiçeği tohumunda 100 bin ton, ham ayçiçek yağında ise 250 bin ton ile sınırlı olmak kaydıyla tarife kontenjanı açıldı. 


Düşük vergili tarife kontenjanı için son tarih 15 Nisan

Öte yandan bugün itibarıyla yayımlanan düşük vergili tarife kontenjanı ile ithalat imkanı 15 Nisan 2024 tarihinde sonlandırılacak. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM