Pazartesi, Eylül 16, 2024

Tarihi Namazgah Hamamı hizmete açıldı

Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) Nahıl tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliğiyle, İzmir Agora Örenyeri’nin yanında bulunan tarihi Namazgah Hamamı restore edilerek kullanıma açıldı. Sadece kadınların kullanımına açık olacak tarihi hamam, haftanın 6 günü hizmet verecek. Hamamın açılış töreninde konuşan KEDV Kurucusu Şengül Akçar, hamamın İzmir’e iyi bir model olacağını söyleyerek, “Namazgah Hamamı’na kadın girişimciliği açışından yeni bir model diye bakıyoruz. Ayrıca mahalle geleneğini devam ettirmek, dayanışma oluşturmak çok önemli” dedi.


“İzmir’e model olacak”

Kadınların kalkınmadaki liderliklerini güçlendirmek için çeşitli projeler yürüttüklerini söyleyen Akçar, “Bu kapsamda da yeni alanlarda yeni iş alanına yeni iş modelleri yaratmaya çalışıyoruz” dedi. Hamam işletmenin geleneksel bir iş alanı olduğunu ve yeniden canlandırmak istediklerini söyleyen Akçar, “Hamam işletme aslında geçmişte de kadınların işi. Özellikle mahalle aralarında kişisel bakım, temizlik açısından ciddi hizmet verilen yerler. Onun için kadınlara mahsus bir iş alanı diye düşünüyoruz. Onu yeniden canlandırmak istiyoruz. Özellikle enerji ve suyun bu kadar pahalı olduğu bir dönemde kollektif hizmet alma alanlarının açılması gerektiğine inanıyoruz. Buraya kadın girişimciliği açışından yeni bir model diye bakıyoruz ayrıca da mahalle geleneğini devam ettirmek, dayanışma oluşturmak çok önemli. İzmirler buna sahip çıkacak diye düşünüyoruz. İyi bir model olacak diye düşünüyoruz. Yaratılan model, işbirliği, kadınları cesaretlendirme, halkın sahip çıkması açısından önemli diye düşünüyorum” diye konuştu.


“Hamamda İzmir’in kimliğini görüyoruz”

İBB’nin İzmir’in kent dokusunu, tarihini ve hafızasını oluşturan her yapıya, her esere, her kişiye, her fikre ve her kültüre sahip çıktığını belirten İBB Başkan Vekili Murat Aydın da “Kimileri buraları sadece bir taş yığını görebilir. Biz buraya baktığımız zaman İzmir’in kimliğini görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu tür yapıları restore ederken iki şeyi hedefliyor. Birincisi, bu yapıların hayatın içinde bulunmasını, yaşayan birer yapı olmasını istiyor. İkincisi, İBB Başkanı Soyer’in ortaya koyduğu vizyon gereği bu yapıların mümkün olduğunca arka sıralara hizmet eden, sosyal anlamda da sonuçlar elde eden bir yapı olması için çalışıyoruz. Hamamda iki amacı birden gerçekleştireceğiz. Böylece hem İzmir’in kent dokusuna ve kimliğine sahip çıkacağız hem de sosyal sorumluluğumuzun gereği olarak dezavantajlı kesimlere, arka sıralara yönelik hizmetlerimizi arttırarak sürdüreceğiz” diye konuştu.


Kadınlara istihdam kapısı olacak

Hamamda kadınlara istihdam alanı yaratılacağını belirten Aydın, “Bu bölgeye de hizmet etmesi bakımından da önemli olacak ve Tarihi Agora ile birlikte bir bütünlük oluşturacak. Bu bölge İzmir’in aslında tarihsel olarak merkezi yerlerinden birisi ve hem kent dokusunun ve tarihinin korunması bakımından hem de sosyal sorumluluğumuzun gereğini yapmak bakımından önem verdiğimiz projelerden birisi. Bizim temel olarak savunduğumuz kente sahip çıkma ve sosyal sorumluluk gereğini yerine getirme fikrinin önemli bir halkası hizmete açılıyor” ifadelerinde bulundu. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM