Cumartesi, Kasım 23, 2024

İnşaatta mühendis çok, ara eleman yok

FİLİZ EROL

Eğitim politikasının mühendislik yetiştirmek üzerine kurulduğunu aktaran sektör temsilcileri, ara eleman sıkıntısı yaşanırken sektörün ihtiyacı üzerinde mühendisin yetiştiğini söyledi

Türkiye genelinde ara eleman sıkıntısı yaşayan sektörler arasında inşaat da var. Türkiye Müteahhitler Birliğinin (TMB) yayımladığı İnşaat Sektörü Analizi Raporu’nda, inşaatlarda çalışacak demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü ve düz işçi gibi orta kademe eleman bulunmasında sıkıntılar yaşandığı belirtildi. Raporda, ücretlerin geçen yıl sonunda aylık 150 bin TL’ye kadar çıktığı yer aldı. Eğitim politikasının mühendislik yetiştirmek üzerine kurulduğunu aktaran sektör temsilcileri, ara eleman sıkıntısı yaşanırken sektörün ihtiyacı üzerinde mühendisin yetiştiğini söyledi. Sorunun kalıcı çözümü için eğitim politikalarında değişiklik yapılmasını tavsiye eden sektör temsilcileri, meslek liselerine yatırımın arttırılması gerektiğini vurguladı.


“Yapı stokunun dönüşümünde ara eleman önemli rol oynuyor”

İnşaat sektöründeki ara eleman sıkıntısını değerlendiren Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) Başkanı İsmail Kahraman, “Türkiye’de yaklaşık yüzde 60-70 oranında riskli yapı stoku var. Bu riskli yapı stokunun dönüşümünde de en önemli kısım ara eleman ihtiyacı. İnşaat işinde faaliyet gösteren işçiler yoğun çalışıyor. 6 Şubat Depremi’nden sonra orada yeni yapılan konutlarla ilgili de yoğun bir çalışma var. Bu nedenle ara eleman ihtiyacı sektörü etkilemeye devam ediyor” diye konuştu.

Ara eleman maaşlarının şehirlere göre değiştiğini belirten Kahraman, “Yüksek maaş versek de eleman bulmakta zorlanıyoruz. Bunun çözümü için meslek liselerine daha çok yatırım yapılarak çocukların yönlendirilmesi gerekiyor. Her sektörde, fabrikalarda da ara eleman sorunu yaşanıyor. Bunun için eğitim ayağının daha önemli olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


“Sektör durma noktasına geldi”

Projelerin teslim tarihlerinde gecikme yaşandığını dile getiren Kahraman, “Deprem bölgesi dışında da inşaat sektörüne ciddi bir durağanlık var. Finansmana erişim sorunu, fahiş oranda artan inşaat malzemeleri fiyatları ve ara eleman sorunlarını üst üstte koyduğunuzda proje üretiminde ciddi bir gerileme oluyor. Bu durum özellikle büyük şehirlerde daha çok yaşanıyor. Dolayısıyla eleman sıkıntısının yanında diğer sorunlarla birlikte neredeyse sektör durma noktasına geldi” dedi.


“İhtiyaçtan fazla mühendis yetiştiriliyor”

Sektörde ara elemanla ilgili ciddi bir sorun yaşandığını aktaran Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar da “İnşaat sektöründe yapı üretim sürecinde mühendislik kadar sahada görev alan ara eleman da önemli. Ancak eğitim sistemi buna yönelik ilerlemiyor. Yüksek okullar ya da üniversitelerde mühendis yetiştirmenin daha önemli olduğu kanısına varılıyor. İnşaat mühendislerinin sayısı sektördeki ihtiyacın çok üzerinde. Planlı bir şekilde yetiştirilmesi gerekiyor. Eğitim politikası mühendislik yetiştirmek üzerine ilerleyince arada kalan elemanlarının yetişmesi de zorlaşıyor. Mühendisliğin belli bir baraj sıralamasında olması gerekiyor. Ancak hem eğitim düzeyinde hem de sahadaki görev tanımında karmaşa var. Bu karmaşa, ara elemanın yetişmesini engelliyor” sözlerine yer verdi.


“Sektörde sadece yetkisi olan işçiler çalışmalı”

Sektördeki sorunun iyi ustanın yetişmemesi olduğunu vurgulayan Ayatar, “İyi usta yetişmeyince az sayıdaki usta her yere yetişemiyor. Bu sefer denetimsiz bir alan içerisinde herkes o işi yapar pozisyonuna geliyor. İyi usta arayan müteahhitlerin de projelerinde gecikme yaşanabiliyor. Çünkü o işi yapacak, kalifiye elemanı yok. Bunun çözümü de ihtiyaca göre eleman yetiştirmek” dedi.

Önceki İçerik
Sonraki İçerik
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM