Cumartesi, Kasım 23, 2024

Öncelik ‘İyi Pamuk’ standardı

Tanman, “2022-23 sezonunda 5.4 milyon ton iyi pamuk üretiminin 2,6 milyon tonunu marka ve perakendeciler tarafından tedarik edildi” dedi


Pamuk üretiminde sürdürülebilirlik için 10 yıldır çalışan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği (IPUD), Sürdürülebilir Pamuk Tedarik Zinciri Buluşması ile yurtiçi ve yurtdışından sektör paydaşlarını İzmir’de buluşturdu. Buluşmanın açılış konuşmasını yapan İyi Pamuk Uygulamaları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tanman, dünyada 22 ülkede ve 2 milyondan fazla çiftçi tarafından uygulanan İyi Pamuk (Better Cotton) standardının pamukta ticarete konu olan en yaygın sürdürülebilir standart olduğunu aktararak, “2022-23 sezonunda 5.4 milyon ton iyi pamuk üretiminin 2,6 milyon tonunu marka ve perakendeciler tarafından tedarik edildi. Dünyada iplikçi talebi 3,4 milyon ton iken, Türkiye’deki iplikçilerin talepleri ise 257 bin tona yükseldi. Türkiye’deki üretim artarsa, talep edilen rakam da artacak” dedi.


“10 yılda üretimin yüzde 10’u iyi pamuk standardında”

Dünya pamuk üretiminde en yaygın sürdürülebilirlik projesi olan Better Cotton’ın Türkiye’de yaygınlaşmasının hem doğanın ve çiftçinin hem de bu ham maddeyi kullanan tekstil ve hazır giyim sektörlerinin avantajına olacağını belirten Tanman, “IPUD olarak, 10 yılda geldiğimiz noktada Türkiye’deki pamuk üretiminin yaklaşık yüzde 10’unun iyi pamuk standardında üretilmesi sağladık. Biliyoruz ki bu yeterli değil, yolumuz çok uzun. Hedefimiz tüm sektörü dönüştürmek. Bunun en iyi yöntemlerinden biri Tarım Bakanlığı’nın bu standardı benimseyerek, ulusal İyi Tarım Uygulamaları standardı ile eşdeğerliliğinin sağlanması. Gerekli süreçler Bakanlık tarafından başlatıldı. Hayata geçtiğinde, İTU lisansını alan bir üretici, hem Bakanlığın destekleme mekanizmasından yararlanma imkanı bulacak hem de bu pamuğu kullanan sanayici uluslararası bilinirliği olan bir sürdürülebilirlik etiketiyle ürününü satma imkanına kavuşmuş olacak. Bu da ülkemizde üretilen pamuğa ve onu yetiştiren çiftçimize gerçek bir katma değer sağlayacak” ifadelerinde bulundu.


“Türkiye’de tarım yatırımlarında pamuk sektörü önemli”

Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankası Teknik İşbirliği Yöneticisi Nemanja Grgıc ise Frankfurt Okulu ve İPUD tarafından son birkaç yıldır uygulanan Türkiye’de Sürdürülebilir Pamuk Değer Zincirlerinin Desteklenmesi Projesini geliştirmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Avrupa Yatırım ve Kalkınma Bankasının Türkiye’de önemli bir yatırımcı olduğunu aktaran Grgıc, “2023’te 2,5 milyar euro rekor yatırım yaptı. Türkiye’de tarım yatırımları olarak pamuk sektörü de bizim için çok önemli. Türkiye’nin dünyanın en büyük pamuk üreticilerinden biri olduğunu ve pamuğun ülke için önemli bir ihracat ürünü olduğunu biliyoruz. Pamuk birçok insan için gelir kaynağını temsil ediyor. Pamuk üretiminin toprak ve bioçeşitlilik kalitesini etkileme potansiyeli olduğundan sürdürülebilirlik hayati öneme sahip. İklim değişikliğinin artan sonuçları hissediliyor ve bu sorunlarla mücadele etmek amacıyla bankamız IPUD ile birlikte yeni bölgelerde iyi pamuğu teşvik edecek ve Türkiye’deki pamuk sektörünü sürdürülebilirliğini destekleyecek projenin hayata geçirilmesi önemli. Pamuğa olan talebin giderek arttığını gördükçe bu projenin sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmesini umuyoruz” ifadelerinde bulundu.


“Better Cotton birçok fırsat yaratacak”

2023 yılının iyi pamuk ve pamuk endüstrisi için değişim yılı olduğunu belirten Better Cotton Genel Müdürü Alan McClay da “Özellikle mevzuatlar açısından ABD ve Avrupa’da değişikliklerin olduğu bir zamandı. Aslında iyi mevzuatlar iyi amaca hizmet ederler ama çok büyük geliştirme ve değiştirme gerektirdiği için tedarik zincirimizde değişime sebep olacaklar. Değişiklikler zorlukları ama fırsatları getiriyor. Bu mevzuatların getireceği değişiklikler ve etkileri 10-12 ay alabiliyor. Böylece biz de tedarik zincirinde neler olacağını görebilecek durumda olacağız. Bu mevzuatlara uyumlu olarak markalar bunlara nasıl hizmet ettiklerini, nasıl değişiklikler gösterdiklerini anlatacaklar. Bununla ilgili 4 ana nokta var. Birincisi izlenebilirlik. İkincisi sertifikasyon. Mevzuatın gerektirdiği şekilde markalarımızda bu sertifikasyonu yaratmaya çalışıyoruz. Onarıcı tarıma doğru giden bir eğilim var, üçüncü nokta bu. Dolayısıyla iyi tarım uygulamaları konusunda bir hız sağladı. Piyasada yaratılan etki dördüncü nokta. Sürdürülebilir bir girişim yaratılması için önemli bir şans. Bütün bu elementler bir araya geldi 2023’te Better Cotton için. Bir zorluk gibi düşünebiliriz ama birçok fırsat yaratacak. En büyük arzumuz Türk üreticileriyle ortaklık kurmak ve bunu geliştirmek. Bu fırsatla geleceği gerçekleştiririz ve iyi bir geleceğe doğru gideriz” diye konuştu.


“Sahaya özgü uygulamaları önceliklendiriyoruz”

Tarımsal ürünlerin stratejik unsurlar olarak ön plana çıktığını aktaran Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Dr. Başak Egesel de “Tarım küresel ilişkilere yön vermeye başladı. 100. yılı üretimin ve üreticinin 100 yılı olarak belirledik. 100 yıl içinde önemli olan sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite ve izlenebilirlik. Tüm sektörün yatırım yapması önemli. Son yıllarda gelişmeler tarımsal üretime talebi artırmakta. Sürdürülebilirliği olan politikaları devreye almaya çalışıyoruz. Sahaya özgü, iyi tarım gibi kuralları olan üretim sitemleri geliştirip bunları sertifikalandıran uygulamaları önceliklendiriyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM