Pazar, Eylül 8, 2024

Kadınların %70’i işgücünün dışında

3. İzmir Kadınlar Kongresi, ‘İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye İçin’ teması ile 1-2 Şubat 2024 tarihlerinde gerçekleştiriliyor

Batı Anadolu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (BASİFED) tarafından ‘İkinci Yüzyılda Hayalimizdeki Türkiye İçin’ teması ile 1-2 Şubat 2024 tarihlerinde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde ‘3. İzmir Kadınlar Kongresi’ gerçekleştiriliyor. Kongrenin açılışında konuşan BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi ve Ege Bölgesi Deri Sanayicileri Derneği (EGEDERİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sevimli, kadınların yaklaşık yüzde 70’inin işgücünün dışında kaldığını aktararak, “İçinde bulunduğumuz ekonomik sorunların çözümünde, hangi reçeteyi uygularsak uygulayalım, kadınlarımızın iş hayatına daha fazla katılmasını sağlamamız gerekiyor” dedi.


“Kadınların iş hayatına daha fazla katılmasını sağlamalıyız”

Kongrede, Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen kadınlar tarafından toplam 25 projenin sunumun gerçekleştirileceğini belirten Sevimli, “25 projemizin hemen hepsinde ana tema, kadınlarımızın girişimciliğine ve istihdamına katkı sağlamayı; daha geniş açıyla baktığımızda ise kadınlarımızın iş dünyasına olan katkısının artırılmasını amaçlıyor. Ülkemizin bir türlü çözemediği makro ekonomik sorunlarının başında kadınların işgücüne katılım oranı geliyor. Kadınlarımızın yaklaşık yüzde 70’inin, işgücünün dışında kaldığını gösteren bu oran hepimizi derinden düşündürmeli. Bugün içinde bulunduğumuz ekonomik sorunların çözümünde, hangi reçeteyi uygularsak uygulayalım, kadınlarımızın iş hayatına daha fazla katılmasını sağlamamız gerekiyor. Bunu yapamazsak, ekonominin her zerresinde daha fazla kadınımızı göremezsek, uyguladığımız reçetelerin bir bacağı hep eksik kalacak. Merkezi idareden yerel yönetimlere, sivil toplum kuruluşlarından iş dünyası kuruluşlarına, oda ve borsalarımıza kadar tüm kurumlarımızın bu farkındalıkta olmaları gerekiyor. Bu ülkeyi el ele kurduğumuz kadınlarımızla, ekonomik kalkınma yarışında da yine el ele olmayı istiyoruz” diye konuştu.


“Son 3 genel seçimde kadın adayların oranı %30’un altında”

Türkiye’nin kadınların eğitime, çalışma hayatına, siyasete katılımında başarılı bir karneye sahip olmadığını aktaran BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi Yonca Güngör Çınar da “Türkiye Birleşmiş Milletler İnsani Gelişme Endeksi Raporu’nda 191 ülke arasında 48. sırada yer aldı. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde erkeklerin insani gelişme seviyelerinden yararlanma oranı kadınlara göre daha yüksek olurken, Türkiye bu kategoride 170 ülke arasında 65’inci sırada” dedi. Yönetici pozisyonda çalışanların yalnızca yüzde 19,3’ünün kadınlardan oluştuğunu belirten Çınar, “Türkiye’deki son 3 genel seçimde, kadın seçmenler toplam seçmenlerin yarısını oluştururken kadın adayların oranı yüzde 30’un altında kalmakta. Eğitim öğretimde toplam öğretim elemanların yüzde 45,3’ü kadınlardan oluşurken profesörlerin sadece yüzde 32.4’ü kadın. Yüksek teknoloji alanında çalışanların yalnızca yüzde 27,7’i kadın. Türkiye’de ev işleriyle meşgul olduğu için iş gücüne dahil olamadığını dile getiren 10 milyon kadın bulunuyor” diye konuştu.


“İzmir’de kadınların iş gücüne katılımı %45,1”

İzmir’de kadınların iş gücüne katılım oranının yüzde 45,1 olduğunu aktaran Çınar, “Türkiye genelinde erkeklerde işsizlik yüzde 12,7, kadınlarla ise yüzde 16,8. İzmir’de işsizlik oranı erkeklerde yüzde 13.1 iken, kadınlarda yüzde 21. Eğitim düzeyi yükseldikçe iş gücüne katılım oranı artmaktadır. Türkiye’de 15 yaş üstü erkeklerin yüzde 0.9’u kadınların ise yüzde 5.5’u okur yazar değildir. İzmir’de bu oranlar sırasıyla yüzde 0.5 ve yüzde 2.5. Sonuç olarak kadınların kentimize mesleki hayatta daha fazla görünür olması, İzmir’in demokratik yapısıyla ilişkili. Eğitim düzeyi ve kalitesi arttıkça toplumsal sorunlarımızda da azalma olacağını belirtmek isterim. Bu nedenle toplumsal farkındalık ve eğitim bu süreçte çok önemli bir unsur” ifadelerinde bulundu.

Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunun ana politik alanlara dahil edilerek mutlaka gündemde tutulması gerekli. Türkiye’de kadınların rahat bir nefes alacağı, geleceği umutla bakacağı, şiddetin ve kadın ölümlerinin değil başarılılarının öznesi olacağı daha iyi bir ülke için, kadınlarla yükselen, yükseldikçe güçlenen Atatürk’ümüzün büyük vizyonuna yakışır, mutlu, zengin ve huzurlu bir Türkiye hedefimizi en küçük STK’lardan yönetim kademelerinin yaymak vizyonuyla hareket etmeliyiz. Dilerim ki bu zirve milat olur, ikinci yüzyıl kadınların olur.” 

Girişimci kadın sayısını artırmanın, iş insanı kadınların güçlenmesini sağlamanın en büyük hedefleri arasında olduğunu belirten İzmir Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Şebnem Korkut ise “Ülkemizdeki her alanda kadın girişimcilerin yaygınlaşması için elimizden gelen desteği sağlamalıyız. Her şey kendini bilmek ve farkında olmakla başlar” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM